Har du en avfallskvarn och behöver rengöra den? Du kan ta hjälp av is

av Hilda Maria Morgan

14 September 2022

Har du en avfallskvarn och behöver rengöra den? Du kan ta hjälp av is
Advertisement

Avfallskvarnen under diskbänken är en anordning som kan vara mycket användbar för att upprätthålla en bra renhetsnivå och undvika skador på rören på grund av oönskade hinder. Men för att den ska fungera korrekt måste den underhållas.

Mellanrummen mellan knivarna fyllds med skräp och matrester, alltså organiskt material som sedan tillsammans med diskmedel, kanske till och med spår av olja och annat fett, fäster på apparatens invändiga ytor och inte längre sköljs bort. På kort tid utvecklas inte bara äckliga lukter utan det skapas dåliga hygienförhållanden.

Bland de olika lösningarna för att enkelt rengöra en avfallskvarn har den som involverar användningen av isbitar blivit populär på TikTok. Läs vidare för att ta reda på mer.

via @andreablack926/TikTok

Advertisement
@andreablack926/TikTok

@andreablack926/TikTok

Bland de många som har provat detta virala trick finns även @andreablack926 som ville testa den mycket omtalade metoden i huset hon just flyttat in i.

Metoden är egentligen väldigt enkel och består av endast tre steg:

  1. Lägg många isbitar i diskhon och i avloppet
  2. Låt kallt vatten rinna ur kranen i en liten stråle
  3. Sätt igång avfallskvarnen

Successivt medan kvarnen hackar isär isen lossar smutsen som sitter fast mellan bladen och i springorna. Särskilt, i videon som det hänvisas till, var smutssituationen i apparaten sådan att när isen väl kom ner i kvarnen började smutsen rinna över upp i själva diskhon, i form av ett otroligt äckligt grönaktigt slem.

Tjejen fortsatte att pressa ner isen i avloppet, men detta är absolut förbjudet: om du verkligen behöver få ner mer is i enheten, ta hjälp av en spatel eller slev, använd platta föremål som inte kan fastna vertikalt i avloppet, annars riskerar du att slå sönder både verktyget och avfallskvarnen. Du bör heller aldrig föra ner händerna nära de arbetande knivarna.

Bland personerna som har kommenterat videon finns också ett berömt städproffs på plattformen, nämligen Vanesa Amaro, som inte rekommenderar denna metod och säger att det finns andra.

Kvinnan anger inte vilka, men en som vanligtvis rekommenderas är detta: häll en sked blekmedel, utan is (som skulle få det att stänka överallt) i ett glas vatten, låt sedan det hela gå ut i avloppet genom att använda avfallskvarnen och täck sedan omedelbart avloppet med en plugg.

Har du någon favoritmetod för att rengöra avfallskvarnen?

Advertisement