För att ha väldoftande golv kan du använda enkla och billiga knep

av Hilda Maria Morgan

13 September 2022

För att ha väldoftande golv kan du använda enkla och billiga knep
Advertisement

Vi lägger ner mycket tid på att hålla golven rena: beroende på material sopar och dammsuger eller moppar vi med en lämplig mopp. Men förr eller senare blir användningen av någon produkt för att ta bort den mest envisa smutsen oundviklig, och om det första vi vill försäkra oss om är att bli av med smutsen och desinficera, har vi inte något emot att när vi väl har tvättat klart det så förblir golvet behagligt doftande under lång tid.

För att detta ska hända kan vi använda oss av några knep, så att även när vi inte har det supereffektiva och dessutom väldoftande rengöringsmedlet till hands, kommer en behaglig arom ändå infinna sig i huset.

Advertisement
depressednsensitive/Reddit

depressednsensitive/Reddit

När det gäller trägolv bör man komma ihåg att det skulle vara bra att undvika att använda vatten ofta och i stora mängder och i detta avseende finns det alltid två olika tillvägagångssätt. Vissa föredrar att bara använda specifika produkter (som doftar), som sprayas på dammduken och inte direkt på marken. Andra använder istället vatten med milt rengöringsmedel.

Det är i det här andra fallet som du kan anpassa parfymen utan att nödvändigtvis behöva spendera mycket på specifika produkter: i själva verket räcker det att använda väldigt lite vatten, i vilket du löser upp en liten mängd Marseille- eller Castile tvål, vilka alltid har en fräsch och behaglig doft. Till det kan du egentligen bara lägga till 3 eller 5 droppar av en valfri eterisk olja. Om du kramar ur trasan väl kommer du kunna rengöra allt utan att lämna vattenpölar efter dig och varje pass kommer att avge en fantastisk doft.

Advertisement
Amazon

Amazon

För klinkergolv (särskilt av stengods och keramik) kan även huskurer baserade på varmt vatten och ättika användas. Men det har en sur lukt som ofta irriterar, och därför kan du ersätta den med alkohol och sedan skapa den parfymdoft du vill med tillsats av eteriska oljor (i det här fallet kan du komma upp till och med till 10 droppar totalt, eller ännu mer... Experimentera!).

Alternativt kan du också hälla en hint av tvättmedel i hinken med varmt vatten och alkohol: till och med en mätkopp full på bara tre fjärdedelar räcker egentligen (kanske kommer du att öka dosen i framtiden, så länge vattnet inte gör det du blir för trögflytande och lämnar därför ränder på marken), och här är att doften du gillar att lukta på kläder och sängkläder kommer att genomsyra hela huset. Detta botemedel fungerar även på terrakottagolv.

Dessutom kan du lösa citronsyra i varmt vatten, när det inte är så särskilt smutsigt men du bara behöver fräscha upp ytan lite.

BellyButtonTickler/Reddit

BellyButtonTickler/Reddit

Om golven däremot är i marmor måste du vara nästan lika försiktig som med trä, då är Marseille eller Castile tvål att föredra, men också ekologiskt diskmedel, kombinerat eventuellt med några droppar eterisk olja som matchar deras doft.

Har du någon favoritmetod för att få dina golv att dofta gott?

Advertisement