Blekningsmedelsfläckar på kläder? Ta reda på hur du återställer ett blekt plagg

av Hilda Maria Morgan

10 September 2022

Blekningsmedelsfläckar på kläder? Ta reda på hur du återställer ett blekt plagg
Advertisement

Blekningsmedelsfläckar på kläder? Ta reda på hur du återställer ett blekt plagg

Blekningsmedel är ett mycket värdefullt hjälpmedel för att noggrant rengöra och sanera många ytor i hemmet, vilket gör att vi med största sannolikhet alltid har en förpackning redo att använda någonstans i vårt hem. Det är dock också ett ämne som ska användas med stor försiktighet: inte endast får det inte komma i kontakt med händer, ögon och mun, utan det kan också skada kläderna vi bär.

Så om vi av misstag råkar få några blekmedelsstänk på kläderna, och det är nästan omöjligt att hinna skölja noggrant för att begränsa skadan (och ibland förvärrar detta istället situationen!), slutar det med att vi får gulaktiga eller vita fläckar där den kemiska reaktionen bokstavligen har fått tygets färg att försvinna.

Men vi behöver inte tappa modet: det finns alltid ett medel för att i sista minuten försöka få tillbaka plagget, och det är färgningen av tyget. Nedan presenterar vi användbar information för att säkerställa att denna procedur ger bästa resultat.

via @lacasadimattia/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @lacasadimattia/TikTok

Video tutorial via @lacasadimattia/TikTok

Varje produkt för färgning av tvätt hemma har många indikationer, och det är alltid bra att informera sig om dem i god tid innan du sätter igång. I vilket fall som helst finns det dock några försiktighetsåtgärder som hjälper till att få ut det mesta av hela operationen, och TikTokern @lacasadimattia talar också om det på sina sociala profiler.

Följ instruktionerna som rekommenderas av städproffset steg för steg:

  1. Tvätta plagget ensamt för att ta bort eventuella rester av blekmedel;
  2. Vid sköljningsögonblicket, avaktivera centrifugeringscykeln: ju mer tyget förblir mättat med vatten, desto bättre fungerar färgningen;
  3. Sätt i färgämnet och följ anvisningarna. @lacasadimattia föreslår att starta en cykel för syntetiska plagg på 40°.

Vid denna tidpunkt ska plagget komma ut ur tvättmaskinen helt färgat, utan uppenbara fläckar. Plagget kan ha ändrat färg, men det kommer verkligen att se nytt ut. TikTokern föreslår också ett steg till: starta en snabb tvättcykel, alltid på 40°, med bara en gnutta tvättmedel för att fixera färgen bättre.

Du kan se resultaten som erhålls i videon genom att klicka här.

Erfarenheterna från användare av sociala medier, med den här typen av botemedel, är dock inte alltid positiva: det verkar som att färgämnena som ska göras i tvättmaskinen inte lyckas bra på syntetiska tyger, men fungerar bra på bomull. I allmänhet lyckas det bättre om man väljer färgämnen av mörkare nyanser för att kamouflera fläckarna på ett tillfredsställande sätt.

Har du någonsin provat detta?

Advertisement