Oxiderade armband, halsband och ringar: få dem att glänsa igen med enkla gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

10 September 2022

Oxiderade armband, halsband och ringar: få dem att glänsa igen med enkla gör-det-själv-medel
Advertisement

Inte bara på sommaren, utan året runt är det trevligt att bära halsband, armband, ringar och olika typer av smycken som vi låter sitta på i veckor eller månader. Ju oftare vi bär dem, kanske fortfarande när vi badar eller duschar, eller ännu mer om vi badar i poolen eller havet, desto mer kommer de att förlora sin ursprungliga prakt, och till och med bli fläckiga. I de flesta fall är de faktiskt skadade av oxidation, och är inte längre lika vackra som de en gång var.

Om det handlar om smycken gjorda av ädelmetaller måste vi öppna en separat diskussion, men för de av mindre värdefulla metaller, även om de inte är mycket låglegerade, är det möjligt att ta till några gör-det-själv-trick för att få dem att glänsa igen och fortsätta att bära dem länge i all sin prakt.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att rengöra smycken

  • Milt diskmedel: allmän rengöring kan göras genom att sänka ner smycken i en skål med vatten med några droppar tvål i flera minuter. Fungerar med silver, rostfritt stål, aluminium, titan, niob och förgyllning (gold-fill). Använd en mjuk trasa eller mjuk svamp (även gammal sminksvamp) för att gnugga lätt och skölj med varmt vatten.

    Låt smycket lufttorka eller använd en hårtork på låg temperatur.

  • När det gäller koppar och mässing kan du även använda ättika. Blötlägg smyckena i ättika i 10 sekunder, tvätta sedan med diskmedel och vatten. Skölj väl med kallt vatten, och torka omedelbart med hjälp av hårtorken på lägsta möjliga temperatur.

  • När det kommer till anodiserade aluminiumsmycken, använd aldrig krämer (eller gör-det-själv-produkter som är slipande). Du kan använda diskmedel enligt anvisningarna, eller till och med citronsaft om för smycken som innehåller metaller som kan fläckas som koppar och mässing.

  • Om du av en slump vill ta bättre hand om dina smycken, speciellt om det är kedjor, överväg att köpa en liten rullpolerare (tumlare), som med bara lite vatten och diskmedel kan göra underverk.

Allmänna försiktighetsåtgärder

När du tar bort smycken är det bättre att förvara dem i lufttäta behållare. Ett superbilligt sätt att göra detta på är inuti lufttäta plastpåsar.

Ofta stöter man sedan på rådet att inte lämna 925-silversmycken på träytor: det verkar som om dessa har en något sur komponent som kan förstöra metallen. Och i alla fall är det alltid tillrådligt att inte lämna smycken, särskilt silver, ständigt i direkt solljus.

Vilken är din favoritmetod för att ta hand om dina metallsmycken?

Advertisement