Täppt dusch- eller badkarsavlopp: prova med dessa medel

av Hilda Maria Morgan

11 September 2022

Täppt dusch- eller badkarsavlopp: prova med dessa medel
Advertisement

Att duscha eller bada är en vana som vi alla har, och därför fylls avloppen i badrummet dagligen med hår och tvål som oundvikligen förr eller senare hamnar i rören och skapar irriterande blockeringar. Hindret blockerar faktiskt inte bara det regelbundna flödet av vatten, utan det slutar i längden med att det genererar riktigt outhärdliga lukter, ett tecken på att det är dags att ingripa, utan att längre skjuta upp en riktigt irriterande rengöring.

För att inte behöva ta itu med denna ofta vidriga affär kan dock regelbundna förebyggande åtgärder användas för att hjälpa till att fördröja seriös rengöring. Och när det ögonblicket kommer är det bra att omedelbart beväpna sig med de mest effektiva verktygen och substanserna för att snabbt kunna avsluta hela proceduren.

Advertisement
Creativo

Creativo

På ett förebyggande plan är det alltid bra att förhindra att det bildas blockeringar genom att placera filter eller metallnät ovanför avloppet, just för att undvika att hår, som ligger till grund för dessa problem, hamnar där.

I avlopp som har en plugg som enkelt kan tas bort, till exempel för handfat och vissa badkar, är det bra att en gång för alla utrusta sig med en rörmokarsond. Det är de som är utrustade med metallkrokar på spetsen, gjorda för att få tag i hårklumpen och dra upp den medan du tar upp  locket till kranhålet.

På liknande sätt, även om det är lite mindre effektivt (det kommer att finnas fler manövrar att göra), kan du använda tjock järntråd eller en järngalge, böjd för att få en lång och smal krok. Dessa slinker ner i avloppet, för att fiska efter allt material som skapar blockeringen.

När du har tagit bort huvuddelen av blockeringen ta hjälp av en kolv, så att du kan använda trycket för att flytta eventuella rester som du inte kunde ta bort manuellt. När du hanterar den, använd alltid mycket hett vatten, vilket hjälper till att lösa upp tvålrester som hår och olika skräp fäster vid.

Advertisement
ppokemom3005/Reddit

ppokemom3005/Reddit

Den som har varit tvungen att rensa ett avlopp genom att dra ut materialet som blockerar det har helt säkert behövt ta i tu med en minst sagt äcklig massa hår och mjäll. Särskilt i fallet med långt hår är dessa olyckor oundvikliga, även med olika försiktighetsåtgärder. Det finns dock medel som hjälper till att förhindra att håret fastnar i rören: det är ofta tvålrester, kanske till och med håroljor, kroppsskrubb och många andra produkter som vi sköljer av kroppen under tvätten, som fäster på väggarna i röret vilket skapar det idealiska tillståndet för att blockera flödet av fasta material som hår.

Av denna anledning, när du ägnar dig åt att rengöra duschen eller badkaret, minst två eller fyra gånger i månaden, bör du använda medel för att lösa upp de små resterna som smutsar ner rören. Det betyder inte att du behöver ta till starka kemikalier, du kan också använda knep baserade på:

  • kokande vatten (det är alltid effektivt, och i basen av olika botemedel) på egen hand;
  • kokande vatten och ättika;
  • bikarbonat, ättika och kokande vatten. I det här fallet, häll först lite vatten, sedan två eller tre matskedar bikarbonat, följt omedelbart av ett glas ättika. Så snart reaktionen mellan de två ingredienserna upphör, häll omedelbart resten av en liten kastrull med kokande vatten.

Var alltid uppmärksam på kokande vatten: det finns PVC-rör som inte tål mycket höga temperaturer, med risk för att de deformeras, så ta först reda på vilket material ditt system är gjort av.

Återigen, ett alternativt botemedel som många använder är det som innebär användning av snabbjäst: häll ett par matskedar direkt i avloppet, tillsätt omedelbart efteråt en tesked socker följt av en mugg hett vatten. Vänta en kvart tills jästen börjar äta upp sockret och löser upp smutsklumpen som täpper till avloppet. Låt sedan mycket varmt vatten rinna för att skölja bort allt.

Har du någon favoritmetod för lösa blockeringen i tilltäppta avlopp i badrummet?

Advertisement