Damma snabbare och mer sällan: prova ett DIY-knep

av Hilda Maria Morgan

08 September 2022

Damma snabbare och mer sällan: prova ett DIY-knep
Advertisement

Det är svårt att föreställa sig någon som, efter veckans alla åtaganden, inte kan vänta med att lägga lite mer tid på att göra en av de mest osedda hushållssysslorna av alla: att damma av alla ytor i huset. Det är ett minutiöst arbete, som inte kan utföras på ett förhastat eller ytligt sätt, om man inte vill ta risken att ha sönder något eller göra ett halvdant jobb som inte alls hjälper att få det att se rent ut. Och om det är någon i huset som lider av kvalsterallergi så bör man vara noggrann.

Vi kan i sådana fall ta hjälp genom att välja verktyg och metoder som gör att vi kan få bästa resultat på kortast möjliga tid. Och ett av dessa kan vara en gör-det-själv damm-ätande produkt, som på momangen lämnar ytorna rena.

via @carolina.mccauley/TikTok

Advertisement
@carolina.mccauley/TikTok

@carolina.mccauley/TikTok

Det är sant att det finns dammsugare som kan göra magi, men även de kommer ibland inte åt alla ytor utan risk att man har ner något. Och det finns även skrymslen och vrår som förblir opraktiska med de olika tillbehör som varje dammsugare kan utrustas med.

I de fallen kommer de gamla goda armmusklerna väl till pass... Men också en droppe vegetabilisk olja! Faktum är att du kan förbereda gör-det-själv-sprayprodukter med enkla matlagningsingredienser, som olivolja (men också en annan olja av vegetabiliskt ursprung). Ett av dessa trick visas till exempel i en TikTok-video av @carolina.mccauley.

Hur den bereds

Blanda följande ingredienser i en skål:

  • en halv tesked olivolja
  • 1 tsk vit vinäger (av alkohol, vin, äpplen eller av annat ursprung)
  • 130 ml vatten (om det är väldigt hårt, det du har hemma, vore det bättre med destillerat vatten)
  • 2 droppar diskmedel
  • 10 droppar eterisk olja efter behag

Förbered blandningen i en liten skål eller om du föredrar i en sprayflaska, skaka väl och spraya direkt på den mjuka mikrofiberduken som du använder till att damma. Den bör inte blötas ner för mycket, det räcker att den blir lätt fuktad, och med varje passering kommer allt damm att tas bort och lämna ytorna superglänsande.

Det är en typ av botemedel som kan anpassas efter behov och smak, speciellt beroende på vilken doft du vill dofta hemma. Dessutom är användningen av vinäger så minimal och utspädd att den inte är särskilt aggressiv även på ytor som trä. Var oavsett alltid uppmärksam på hur de olika materialen reagerar, eliminera eventuellt vinägern från blandningen för att behandla de som kan skadas med tiden.

Vilken är din favoritdammningsmetod?

Advertisement