5 användbara sätt att använda bordssalt för hushållsarbete

av Hilda Maria Morgan

07 September 2022

5 användbara sätt att använda bordssalt för hushållsarbete
Advertisement

Du lagar mat och ett ägg faller till marken och sprider ut sig på golvet, eller bara på bänken. Disksvamparna verkar bli smutsiga med ljusets hastighet och kanske till och med avger dålig lukt. Dessa två exempel är bara två av de situationer där det kan hända att vi tar hand om det typiska hushållsarbetet i vårt dagliga liv, och även om de inte är oöverstigliga hinder, är det dessa oavsiktliga skador som gör att vi måste slösa lite tid och kanske till och med en del tålamod.

I de fallen, men inte bara, kan vi dock använda oss av en giltig allierad som säkert redan finns i våra hem: salt. Denna mycket vanliga och mycket billiga ingrediens visar sig faktiskt vara användbar i många fall. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement

Fläckar i badkaret

Fläckar i badkaret

wormblanket/reddit

Om ditt badkar inte längre är helt nytt är det troligt att det har på lite fläckar på ytan, sådana som inte går bort vid regelbunden rengöring. Salt är en av ingredienserna i ett gör-det-själv-medel att använda i de fall de andra vanligare inte fungerar.

De andra sakerna att ha till hands är: gummihandskar, en borste med nylonborst, lite terpentin och en glasbehållare att blanda allt i.

Gör en pasta med 100 ml terpentin och två matskedar salt, sätt på handskar och gnugga pastan på de färgade områdena. Skrubba sedan med borsten. Låt det verka i några minuter och skölj noga med varmt vatten.

Advertisement

Disksvampar

Disksvampar

GrowingFoodCommunity/Reddit

Vi kommer inte alltid ihåg att tvätta och desinficera svamparna som vi diskar och tvättar olika ytor med tillräckligt ofta, men de kommer alltid i kontakt med smuts och vatten och blir på så sätt vaggan för bakterier och till och med mögel.

Fyll därför då och då en liten balja med 230 ml varmt vatten, 120 ml ättika och 3 matskedar salt. Rör om, lägg svampen i blöt över natten, krama ur och skölj sedan noggrant innan du använder den igen nästa morgon.

Trasiga ägg

Trasiga ägg

pixnio.com

Om äggen faller till marken, vänta lite innan du samlar upp dem: häll på en rejäl mängd salt, det gör att vätskorna tjocknar och du kan lättare ta bort allt efter några minuter utan att det droppar.

För järn- eller gjutjärnspannor

Vissa traditionella grytor och stekpannor, såväl som de bästa grillpannorna, är gjorda av järn eller ännu hellre av gjutjärn. Dessa ska alltid rengöras utan att använda diskmedel. Och ett av sätten att skrapa bort skorpiga matrester är att strö den fortfarande varma (inte heta) ytan med salt och använda en svamp eller till och med en potatis för att skrubba den på de kritiska ställena.

Strykjärn

Om strykjärnet har fläckar (av rost, eller kanske någon rest av material som har kommit i kontakt med det varma järnet), slå på strykjärnet, täck in en bänk med bakplåtspapper, lägg på salt och passera sedan strykjärnet ovanpå genom att stryka på saltet, så att dess nötningsförmåga gör att det blir ut som nytt igen.

Har du någonsin använt bordssalt på andra användbara sätt i huset?

Advertisement