Är ditt badrum fönsterlöst? Håll det väldoftande hela dagen med dessa fantastiska knep

av Hilda Maria Morgan

15 September 2022

Är ditt badrum fönsterlöst? Håll det väldoftande hela dagen med dessa fantastiska knep
Advertisement

Att ha ett rent badrum är viktigt framför allt för att hålla oss friska, men ofta rimmar inte rent med parfymerat. Om rummet inte är tillräckligt ventilerat, kan det faktiskt hända att stagnationen av luftfuktighet är orsaken till spridningen av mögel och ihållande dålig lukt trots perfekt och daglig rengöring.

Så hur kan vi se till att vårt badrum alltid doftar gott? Nedan avslöjar vi 4 hälsosamma och ekologiska knep som hjälper dig även om ditt badrum inte har några fönster.

Advertisement

1. Aromatiska örter

Växter med mycket väldoftande blad eller blommor är utmärkta att använda som luftuppfräschare: mynta, eukalyptus, lavendel, lagerblad, rosmarin avger en behaglig doft som varar länge. Du kan göra doftpåsar genom att sätta in dessa hackade örter i ett tyg som andas och placera dem i hörnen av badrummet: du kommer äntligen att känna en mycket god doft varje gång du går in i badrummet!

Advertisement

2. Toalettpapper

Ett mycket enkelt sätt att parfymera ditt fönsterlösa badrum är att droppa några droppar av din favorit eteriska olja på kartongcylindern inuti toalettpappret. Kartongen kommer att absorbera oljan och gradvis släppa doften och säkerställa ett mycket behagligt klimat för ditt badrum.

3. Doftande potpurri

En annan mycket effektiv metod för att parfymera ditt badrum är att använda doftande potpurri. Du kan göra dem med aromatiska torra ingredienser som kryddnejlika, citrusskal, kanelstänger eller lavendel eller rosenblad och lägga dem i påsar som andas, vilket kommer att släppa ut doften med ångan; du kan också lägga dem i en glasskål genom att tillsätta en valfri eterisk olja.

4. Bikarbonat

Här är en annan användning av ett av de mest mångsidiga elementen i våra kök: bikarbonaten. Fyll en glasskål till tre fjärdedelar med bikarbonat, tillsätt 15 droppar eterisk olja efter eget val och täck den med en andningsbar trasa. Din deodorant är redo att placeras i badrummet: den kommer att avge en behaglig doft under lång tid.

Ett sista extra tips: för att undvika att dålig lukt kvarstår och för att rena luften kan du också ta hjälp av växter: bajonettliljan eller svärmors tunga och fredskallan är de mest lämpliga i dessa fall, eftersom de inte behöver massor av ljus. Du kommer att ge ditt badrum lite vitalitet och hjälpa det att hålla sig väldoftande längre!

Vilken metod föredrar du av dessa?

Advertisement