Sandaler i fläckat tyg? Ta reda på hur du kan få dem att bli så gott som nya igen

av Hilda Maria Morgan

29 September 2022

Sandaler i fläckat tyg? Ta reda på hur du kan få dem att bli så gott som nya igen
Advertisement

Under årets varmaste perioder blir hela garderoben lättare: lager av kläder försvinner, och tygerna är tunnare för att vara fräschare och andas bättre. Även skor anpassar sig, och det blir det för många av oss självklart att spendera månader med öppna skor i många olika former.

Faktum är att det finns många typer av sandaler, i olika modeller och material, och alla kommer i kontakt med miljöns smuts men även med svett, vatten med mera. Det är oundvikligt att de blir fläckiga och slits med märken som ibland är ganska synliga. Och vad kan man göra när det kommer till tygskor, kanske till och med fina sådana, som vi inte vill riskera att stoppa in i tvättmaskinen? Vi kan använda en bekväm metod, även illustrerad i en TikTok-video av @vanesamaro91.

via @vanesamaro91/TikTok

Advertisement
@vanesamaro91/TikTok

@vanesamaro91/TikTok

Faktum är att om någon typ av sandal gjord av gummi eller tillverkad av syntetiska material kan tvättas med mer slumpartade metoder, kanske med tvålar som inte precis milda, är det bra att i fallet med ett par tygskor inte gå ut för hårt.

Städexperten visar oss hur hon gör det för sina kunder: produkten hon använder och som hon anser vara ett perfekt hjälpmedel för saken är ett fläckborttagningsmedel för torra tyger. Det är ett skum, som även finns på Amazon, men likvärdiga produkter kan också fungera, alltid designade för att rengöra fläckar från tyger och klädsel utan att tillgripa vatten.

Så här rengör du en tygsandal på bästa sätt:

  • Ta en ren handduk och spraya fläckborttagningsmedlet på den - använd inte produkten direkt på fläcken!
  • Gnid på fläcken som ska behandlas, dutta ordentligt så ser du att den försvinner snabbt.
  • Ta bort alla rester med en borste.

Dessutom:

  • Om det finns ansamlingar av smuts på kanterna av etiketter på innersulan, eller till och med där de olika delarna fäster på resten av sandalen, ta bort dem med tunna verktyg (i videon används en sorts plastspatel, tunn och med spetsiga kanter), eller även en gammal tandborste.
  • Om det finns delar i läder, rengör och återfukta dem med en produkt som lämpar sig för lädervård.

Skorna blir verkligen som nya, resultatet kan ni se i videon.

Advertisement