Grillpanna i gjutjärn: ta reda på hur du rengör dem perfekt och gör att alla rester försvinner

av Hilda Maria Morgan

06 September 2022

Grillpanna i gjutjärn: ta reda på hur du rengör dem perfekt och gör att alla rester försvinner
Advertisement

Det finns rätter som, för att avnjutas bäst, förtjänar en speciell tillagningsmetod: detta är fallet med grillat kött, fisk och grönsaker, de för vilka vi, i frånvaro av en grill med öppen eld, lagar mat med hjälp av grillpanna.

I de flesta fall är dessa kökstillbehör gjorda av gjutjärn: en tjock och tung metall, som håller värmen under lång tid och framför allt väl spridd över hela ytan, för att säkerställa en matlagning som bara genom att tänka på det får det att vattnas i munnen! Alltså tar älskare av grillade rätter säkerligen ofta till denna tillagningsmetod, vilket gör att deras favoriträtter fräser på grillpannan som vi alla känner till. Men vad ska man göra sedan när vi tar bort köttet eller annan mat och grillpannan har täckts med matrester?

Advertisement
Winery-OG/Reddit

Winery-OG/Reddit

Först och främst finns det några matlagningsregler som fungerar som förebyggande åtgärder för att undvika att det, när det kommer till rengöring, finns för svåra beläggningar att hantera:

  • förvärm pannan i minst 7-8 minuter, på medelvärme, så att värmen sprider sig till varje punkt och det inte finns några kallare områden där maten tillagas sämre eller långsammare. Särskilt med kött är det bättre att värma först men sedan, direkt efter att maten har börjat släppa saften (som bildar skorpan på utsidan), sänk värmen för att fortsätta tillaga insidan väl också (mer eller mindre, efter behag);
  • begränsa (om möjligt undvik) användningen av såser på pannan, särskilt om de innehåller socker: när det karamelliseras blir det riktigt svårt att ta bort.

Advertisement

Rengöring: vatten, men inte bara

Rengöring: vatten, men inte bara

Commons Wikimedia

  • Den bästa metoden för att rengöra en grillpanna är den baserad på enkelt vatten: så snart den är klar, vänta bara tills plattan är lite mindre het, men inte för länge. Låt den sedan stå under rinnande vatten (gärna ljummet) tills det är varmt, för att få en slags ångrengöring. Lämna sedan mycket varmt vatten i pannan som du kan, och det på egen hand kommer att lösa upp fett och rester.
  • Om du behöver torka bort den kvarvarande smutsen, använd helst icke-slipande svampar. Det finns även tillbehör i tekniska material (som vissa spatlar av polykarbonat) som är designade för att glida mellan grillarnas spår och lyfta all smuts manuellt.
  • Speciellt när det gäller gjutjärn är det alltid tillrådligt att undvika diskmedel till varje pris. Så om inget annat botemedel fungerar, använd det som en sista utväg. Bättre att prova ett annat populärt knep först: bordssalt. Häll lite på pannan (var noga med att det inte blir för varmt så att det kan brännas) och gnid sedan saltet på ytan med lite hopvikt hushållspapper och insistera där det finns ingrodda matrester.
  • Vill du undvika diskmedel eller salt helt och hållet kan du också prova detta: ställ in gjutjärnsgrillen (som dock inte får har delar i trä) i ugnen på 250° i en timme (vissa säger till och med två), för att skapa en förkolning av alla matrester. Låt den svalna helt och sedan kan du med en stålborste borsta bort all smuts. När den är ordentligt ren, gnid in den med ett tunt lager olja med hjälp av en pappershandduk och ställ in den i den heta ugnen eller också på spisen i några minuter - tills du börjar känna lukten av en lätt brännande lukt som orsakas av oljan. Låt den svalna och gnugga bort överflödig olja. På så vis fräschar du även upp själva gjutjärnet!

Hur brukar du rengöra din grillpanna?

Advertisement