Använd dessa eteriska oljor när du skurar golvet: de fungerar också för att stöta bort myror

av Hilda Maria Morgan

04 September 2022

Använd dessa eteriska oljor när du skurar golvet: de fungerar också för att stöta bort myror
Advertisement

Vi har alla favoritprodukter när det kommer till rengöring av olika ytor i huset, och det gäller även golven. Vi väljer ofta rengöringsmedel inte bara på grund av hur mycket de tillfredsställer oss när det gäller effekten de har på städningen, utan också på doften de lämnar efter sig, vilket alltid är en slags trevlig belöning för den ansträngning som gjorts för att säkerställa hygienen i våra rum.

Men vi skulle också kunna överväga en annan fördel med en viss typ av golvtvättmedel framför andra: förmågan att stöta bort irriterande insekter, särskilt myror, som vid vissa tider på året blir dagliga fiender. De är i själva verket inga farliga djur, men man vill i alla fall helst inte att de kommer in i huset, särskilt inte i köket. Så bland de många åtgärder vi kan vidta för att göra våra hem mindre önskvärda för myror, finns också ett enkelt knep att använda när du skurar golven: tillsätt eteriska oljor.

Advertisement
Amazon, Creativo

Amazon, Creativo

Det sägs allmänt att alla starka lukter från aromatiska växter som de mest populära eteriska oljorna utvinns från inte tycks om av myror, men viss forskning har visat att det i synnerhet finns fem som verkar fungera bättre än de andra, även i jordbruksområdet. Det är eteriska oljor av:

  • mynta (spearmint);
  • pepparmynta;
  • Gaultheria Procumbens (Te från Kanada, Wintergreen);
  • kanel;
  • kryddnejlika.

En studie utförd i Portland, Oregon (USA) 2010 visade att dessa oljor, testade med olika lösningar, kunde hålla myror borta under varierande perioder, pepparmyntan är fortfarande effektiv efter 7 dagar.

Vi kan alltså lägga till droppar av eterisk olja till våra golvrengöringsmedel: eftersom vi tvättar dessa ytor ofta kan frekvent användning av eterisk olja hjälpa till att hålla hemmet oönskat för myror. Såklart är koncentrationen av olja som vi kan ha i hemblandningar inte särskilt hög, om du inte använder en stor mängd av produkten som i slutändan till och med kan vara irriterande för oss.

Men särskilt när vi förbereder hemgjorda rengöringsmedel, med naturliga tvålar som Marseille, mjuk kalium (mormors gula tvål), Castile tvål och liknande, då är det inte alls svårt att lägga till en annan helt naturlig ingrediens, och det kan faktiskt till och med vara fördelaktigt.

Nästa gång du använder ett hemgjort rengöringsmedel eller som inte redan är fullt av kemiska aromer, prova att lägga till 20 (högst 30) droppar av en av dessa eteriska oljor till det varma vattnet i hinken!

Advertisement