Lite utrymme i huset? Tjäna in mer med briljanta inredningslösningar

av Hilda Maria Morgan

04 September 2022

Lite utrymme i huset? Tjäna in mer med briljanta inredningslösningar
Advertisement

Ibland är det ett riktigt pussel att få in allt vi behöver och vill ha i heminredningen: den rätta balansen mellan det tillgängliga utrymmet och rummens faktiska beboelighet är en svår punkt att hitta i vissa situationer. Möbler som vi gillar, men som vi inte kan ha för att det blir några centimeter för mycket, snygg design som dock äventyrar användningen av andra föremål i närheten. Och framför allt, bristen på utrymme för att förvara allt du behöver, inklusive förnödenheter: dessa problem utgör en verklig utmaning när man ska inreda.

Däremot kan exempel på inredning av de som hittat rätt skräddarsydda lösningar komma till undsättning: vi visa några av dem nedan, kanske kan de också vara något för dig.

Advertisement

Multifunktionsmöbler: de är inte alltid en bra investering, särskilt inte om det är en bäddsoffa som man så småningom blir trött på. Men vissa, som faktiskt behöver konverteras mer sällan, kan göra skillnad. Som ett soffbord som också blir ett skrivbord för att använda datorn.

Advertisement

Försumma inte hörnen: överväg alltid om det inte är bättre att placera en möbel i ett hörn när du sätter in en garderob eller skänk i ett rum för att kunna använda det återstående utrymmet till andra saker.

På nätet kan du hitta tusen inspirationer till sängbord som tar upp väldigt lite utrymme. I de mest "uppoffrande" fallen kan till och med en hylla med upphöjda kanter ersätta ett skåp och fortfarande erbjuda utrymme för att placera böcker, mobiltelefoner med mera. Du behöver då en liten lampa eller spotlight monterad på väggen eller på sänggaveln som ljuspunkt.

Öppna hyllor för att tömma disken direkt ovanför diskbänken, kanske till och med krokar för att hänga upp kökstillbehör. Eller hyllor som är placerade runt och ovanför mikrovågsugnen, med hyllan tillräckligt upphöjd för att luften ska kunna passera: det här är bara några av inredningstillbehören som hjälper till att få ut mer plats i köket.

I badrummet eller i något annat rum kan du överväga grunda nischer gjorda i de mindre använda delarna av väggarna: du utrustar dem med tunna hyllor, och så får du utrymme där många föremål kan placeras, inklusive pynt.

Advertisement

Trappor är ett av de svåraste pusslen: rätt kombination av lutning och komfort krånglar till det för oss, men det finns vackert designade lösningar, med omväxlande halva trappsteg, som kommer väl till pass i små hem.

Och glöm aldrig utrymmet under trappan: vissa är tillräckligt stora för att rymma gästbadrum, en tvättstuga eller en läshörna, medan andra kommer väl till pass med lådor och utdragbara hyllor för att använda dem som extra garderober eller förråd!

Advertisement

Även utrymmet runt ett fönster, även på avsatserna och inte bara i vardagsrummen, kan rymma möbler: en struktur som en bro på sidorna och ovanför ramen rymmer bokhyllor och skåp, och en plats nedanför döljer lådorna som ska fyllas!

Det finns till och med de som har installerat ett infällbart skoskåp under taket: på det här sättet finns inga par skor i sikte i något hörn av huset!

Det krävs uppfinningsrikedom men du kan hitta många idéer för att få ut det mesta av utrymmet hemma!

Advertisement