4 badrumsstädtips att tänka på för att undvika onödig ansträngning

av Hilda Maria Morgan

03 September 2022

4 badrumsstädtips att tänka på för att undvika onödig ansträngning
Advertisement

Vem vill lägga all sin lediga tid på att städa huset? Mest troligt, ingen. Ändå finns det dagar då vi måste ta hand om ett rum som badrummet, där det kanske är ännu mer krävande att upprätthålla en adekvat hygiennivå än någon annanstans, och det händer att vi behöver arbeta mycket hårdare än vi skulle vilja.

Du kan dock påskynda vissa saker utan att behöva ge upp kvaliteten på resultaten genom att ta till knep som sparar tid. Hushållspersonal och experter delar många av dem online, och även om vissa kan tas för givna, är det inte alltid garanterat att alla känner till dem. Nedan hittar du 4 som är värda att göra till sina egna.

Advertisement

Var alltid förberedd med basprodukter

Var alltid förberedd med basprodukter

@cleanhappyco/TikTok

Låt oss börja med det mest grundläggande: städaren @cleanhappyco rekommenderar alla något som du inte alltid kommer ihåg att göra, det vill säga att ha det även det minsta redo - under handfatet i badrummet, eller i alla fall i närheten - för att för att undvika ansamling av smuts.

Gör plats i någon möbel, låda, vagn eller hylla för:

  • glasrengöringsmedel
  • multi-avfettningsspray för olika ytor
  • åtminstone ett par mjuka tygtrasor

Använd de mest lämpliga produkterna för den typ av material du behöver tvätta och kom ihåg att använda dem snabbt varannan dag: då får du inga ansamlingar av smuts som är svåra att ta bort. Framför allt stänk av tandkräm eller sminkprodukter, men även vissa hårprodukter... Kort sagt är en snabbstädning ofta bättre än att sedan behöva ingripa med aggressiva produkter för att få bort smutsen som blivit envis.

Advertisement

Föredrar släta ytor

Föredrar släta ytor

@vanesamaro91/TikTok

På ett förebyggande plan, när du inreder eller renoverar badrummet, är alltid släta ytor att föredra.

Faktum är att en ägare till ett städföretag erkänner att hon inte tål mosaikduschgolven, eller även de handgjorda med mynt: för många sprickor där smuts och mögel bildas, en mardröm att hålla ordentligt rengjorda. Och för att ta bort all smuts varje gång du behöver en borste och armmuskler. Detsamma gäller dock även för dörrarna till möbler med många räfflor och springor, och även alla inredningstillbehör som består av många små delar, galler och olika dekorationer.

Stäng av lampan?

Stäng av lampan?

@vanesamaro91/TikTok

Samma städare avslöjar detta knep som hon använder i vissa badrum: om det finns strålkastare med mycket kraftfulla lampor nära spegelramen (som ofta händer), stänger hon av dem innan hon tvättar glaset. Det beror på att när de är så kraftfulla avger de mycket värme, och gör att glasytan torkar tidigare, så det blir lättare att ränder blir kvar.

Så om det inte finns några fönster, kanske det är bättre att bara lämna taklampan på, och om det inte finns någon, lämna dörren öppen och tänd lampan i rummet utanför!

Tillbehör avsedda för annan städning kan också komma väl till pass i badrummet

Tillbehör avsedda för annan städning kan också komma väl till pass i badrummet

@cleaning_at83/TikTok

Om du använder de där disksvamparna med handtag som fylls med diskmedel (ett av namnen för dem är "dishmatic", och de finns även i alla stora nätbutiker), ha en redo i badrummet, med det relativa tvättmedlet som du brukar använda på de olika ytorna där. Som du kan se i den här videon kan du faktiskt skrubba sanitetsgods och kranar med bara ett verktyg och sedan är det bara att skölja.

Vilka är dina favoritknep för badrumsstädning?

Advertisement