Kläder som fläckats ned av färgöverföring i tvättmaskinen? Försök att återställa dem med dessa metoder

av Hilda Maria Morgan

02 September 2022

Kläder som fläckats ned av färgöverföring i tvättmaskinen? Försök att återställa dem med dessa metoder
Advertisement

Vi tvättar väldigt ofta varje vecka, och vi känner säkert till de grundläggande reglerna för de olika typerna av tvätt. Hur mycket man kan ladda tvättmaskinen, vilket program man ska välja och framförallt hur man delar upp plaggen som ska tvättas efter typ av tyg men även färg. Men då och då sker den där irriterande olyckan av ouppmärksamhet som får oss att hitta färgfläckar på vissa tyger, på grund av överföringen av ett färgämne från ett tyg till ett annat.

I allmänhet händer det för att det finns en oönskad inkräktare i tvättlasten som lagts in i tvättmaskinen, kanske några strumpor eller andra små färgade plagg som har hållit sig gömda bland de vita. Men även färgade kläder eller tvätt kan komma ut ur apparaten med mörka streck av någon svart eller blå tvättkompis. Vad kan man göra?

Beroende på svårighetsgrad och när det skedde finns det större eller mindre chans att lyckas med att eliminera fläcken och åtgärda problemet. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Att göra det direkt är en faktor som hjälper mycket: så fort du har tvättat klart, om du upptäcker fläckar, behandla dem omedelbart och chanserna att lyckas kommer att vara större. Det finns dock situationer där det som bäst går att få fläcken att blekna och i så fall blir det nödvändigt att överväga om man ska fortsätta försöka eller kanske försöka kamouflera med dekorationer eller till och med färgning av hela plagget.

I svåra fall, när fläckarna är omfattande, har till och med tvättmaskinen förmodligen fortfarande spår av färgämnet inuti sig, så det kan vara att smart att köra en mycket kort tom cykel för att skölja den helt.

Metoderna att prova:

  1. Ett fläckborttagningsmedel: om du inte vill slösa tid och du redan har en specifik produkt tillgänglig, lita på den. Följ instruktionerna och med en normal fläck räcker en tvättcykel mer än nog.
  2. Med ättika: häll 230 ml i en balja, tillsätt kallt vatten och blanda och lägg i det fläckade plagget, gnugga på önskad punkt och skölj det i den blandningen flera gånger. Försäkra dig alltid om att det är ett tyg som inte kan skadas ytterligare av ättika! Om så är fallet, prova först på ett hörn av plagget.
  3. Med milt blekmedel, dvs ett utan klor men med väteperoxid. Det är alltid bäst att skydda sig med handskar och eventuellt även munskydd och skyddsglasögon. Värm upp 230 ml vatten, häll i två eller tre matskedar blekmedel och tillsätt sedan allt i baljan med kallt vatten. Blötlägg plagget i 15 minuter upp till max 30 minuter och skölj sedan väl.
  4. Med väteperoxid: väteperoxid fungerar också som ett "blekmedel", utan att skada färgade tyger. Du kan använda den ensam, genom att hälla den direkt på fläcken och sedan gnugga med en trasa, eller genom att blanda lite med citronsyra (en eller två teskedar) i ett glas och sedan använda den här blandningen som just beskrivits. Låt det verka en stund och skölj sedan noggrant eller kör en till tvättcykel.

Har du ett säkert sätt att åtgärda denna typ av tvättolycka?

Advertisement