Små badrum men utrustade med allt du behöver: 11 projekt att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

30 Augusti 2022

Små badrum men utrustade med allt du behöver: 11 projekt att hämta inspiration från
Advertisement

När du ska möblera ett litet rum måste du alltid utmana dig själv genom att utnyttja allt möjligt utrymme utan att kompromissa med miljöns funktionalitet, och i varje rum finns nödvändiga element. En intressant utmaning uppstår till exempel när du måste tänka ut inredningen på ett litet badrum, utan att ge upp de grundläggande delarna, för att garantera komforten som ett större rum skulle ha haft.

Oavsett om det är duschboxen eller badkaret finns det projekt att hämta inspiration från som verkligen har lyckats lösa problemet med utrymmesbrist med effektivitet och utan att behöva göra avkall på estetiken. Ta en titt på exemplen nedan.

Advertisement

Ett sätt att slippa behöva tynga ner inredningen är att undvika att använda hängskåp och utstickande hyllor utan att utnyttja nischer i väggarna. Om utrymmet tillåter kan en halv vägg användas för att skilja duschutrymmet från resten.

Advertisement

En annan idé för dem som inte vill ge upp nöjet att lägga sig i ett varmt bad i slutet av dagen: skapa ett "L" på två intilliggande sidor, där ena sidan rymmer handfatet och den andra ett smalt badkar. Bidé och toalett kommer att finnas på väggen mittemot handfatet.

Och vill man överlåta hedersutrymmet till ett större badkar, kanske med svängda former för att bli mer ergonomiskt, så kan man i så fall välja att ha enkla fristående sanitetsgods. Och för den som inte vill ge upp bidén finns det toalettmodeller som även har bidé inbyggd i sig.

Ett populärt sätt att spara utrymme är att placera duschväggen i ett hörn, men med en rund duschdörr.

Ändå, i vissa inredningsstilar, är den fyrkantiga duschen inte dum, men för att vara visuellt mindre krånglig kan den ha skenor gömda i golvet och glaspaneler med få profiler.

Advertisement

Annars kan planlösningen för duschväggen vara femkantig, med ett "avskuret" hörn för att inte sträcka sig för långt ut i det gångbara utrymmet i badrummet.

Gästbadrummen, med handfat och toalett, kan i alla fall vara exempel på sofistikerad design.

Advertisement

Föreställ dig detta tomma badrum: det var ett litet utrymme, men ett bekvämt badkar fick plats!

Även badkaret kan placeras i hörnet, och kommer med nödvändighet att ha en krökt sida.

Advertisement

Internet är också fullt av förtrollande idéer för minibadrum, ofta gästbadrum, som kan fås i under trappan.

Vi kan också ta hjälp av färgerna på väggarna och golvet, med färgränder, för att öka känslan av djup i dessa rum.

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement