10 oslagbara utrymmesbesparande idéer för att få ut det mesta av en liten lägenhet

av Hilda Maria Morgan

29 Augusti 2022

10 oslagbara utrymmesbesparande idéer för att få ut det mesta av en liten lägenhet
Advertisement

Alla har inte stora utrymmen i sina hem som är användbara för att ha all slags komfort och perfekt inredningsstil. Många är alltså nöjda med att ha det nödvändigaste för att bo i en liten lägenhet och avsäger sig till och med nöjet att inreda sitt hem på ett trevligt och tillfredsställande sätt för sig själva.

Ändå finns det otaliga knep, idéer och genialiskt designade möbler, specialdesignade för att dra nytta av allt möjligt utrymme och förhöja även den minsta lägenheten. Nedan visar vi några fantastiska och oslagbara exempel som du kan hämta inspiration från.

Advertisement

I ett litet sovrum, varför inte dra nytta av utrymmet som upptas av sänggaveln? I detta avseende finns det vertikala utdragbara lådor som är praktiskt taget infällbara och där du kan lägga vad som helst inuti.

Advertisement

Även en hörnbokhylla av det här slaget är inte alls en dålig idé för att förvara många av de böcker som du har på väldigt lite utrymme och på så vis även smakfullt möblera.

Den infällbara vertikala lådan kan också vara en mycket smart allierad för ett litet kök. Om du placerar den i ett utrymme som annars skulle förbli tomt, kanske mellan väggen och kylskåpet, kan det användas för att lagra en massa saker.

Och en verkligt anmärkningsvärd lösning är en sorts utdragbar halvö i köket. Det kan bli ett bord eller en bänkskiva för att laga mat och kan stängas med några få gester. Ett riktigt användbart knep för trånga kök.

Metallgallren att lägga inuti eller utanför möblerna, för att hänga eller förvara linnet, är lätta att hitta på marknaden och är ytterligare ett ess i rockärmen för den som behöver mer utrymme.

Advertisement

Även i barnkammaren behöver man ibland spara utrymme. Och när två eller fler barn ska dela på ett lite trångt rum kan ett mycket bekvämt dubbelskrivbord, som det på bilden, verkligen vara räddningen.

Den gamla goda infällbara vertikala lådan lämpar sig för att vara ett utmärkt hjälpmedel även för ett litet badrum.

Advertisement

Och fortfarande i ett ganska smalt badrum kan det vara ett vinnande koncept att sätta in en serie hyllor som upptar väggen bakom toaletten, som vanligtvis är tom.

En något extrem men mycket giltig lösning, både ur praktisk och estetisk synvinkel, är en mezzanin som kombinerar vardagsrum och sovytor på det mest lämpliga sättet för det tillgängliga utrymmet. Det är ett val som görs i många ettor eller små lägenheter och som alltid visar sig fungera utmärkt.

Advertisement

Slutligen är soffbordet med inbyggda sittpuffar en perfekt platsbesparande pärla både för att ha extra sittplatser tillgängliga på ett litet utrymme och för att inreda en vardagsrumsdel på ett stilfullt och välkomnande sätt.

Skulle du vidta några av dessa åtgärder för din lägenhet?

Advertisement