Hur ofta ska madrassen dammsugas?

av Hilda Maria Morgan

03 September 2022

Hur ofta ska madrassen dammsugas?
Advertisement

Madrassen är en av de ytor i huset där tillbringar mest tid, och som hela tiden fylls med smuts. Det uppskattas faktiskt att en person i genomsnitt tillbringar en tredjedel av sitt liv sovandes, och alltså lämnar alla dessa timmar vi ligger i sängen ett spår, inte alltid synligt, även på madrassen.

Även när de är skyddade av madrassöverdrag, och såklart av ett lager av lakan som alltså finns mellan vår kropp och madrassen så hamnar ändå svett, kroppsvätskor, hår, död hud och damm på madrassen, vilket gör den till ett paradis för damm kvalster och bakterier som inte alls bidrar till vårt välbefinnande.

Det finns fall där svettfläckar eller andra märken är tydligt synliga och får oss att leta efter den bästa lösningen för att rengöra madrassen, men när detta inte uppstår betyder det inte att madrassen faktiskt är ren. Faktum är att det är nödvändigt att regelbundet köra över den med dammsugaren, och ju mer kraftfull apparaten är, desto bättre.

via @cleanhappyco/TikTok

Advertisement
@cleanhappyco/TikTok

@cleanhappyco/TikTok

Till och med en kvinna på TikTok, efter att ha sett så många videor på plattformen där folk predikade om behovet av att ta hand om denna städning, bestämde sig för att göra det. Och hon blev chockad över mängden smuts som kom fram från en till synes felfri madrass.

Det här är fallet med @cleanhappyco, som i sin video visar oss hur hon utrustade sig med en kraftfull dammsugare, med filtret perfekt rent och oklanderligt, och började föra enheten över hela ytan med långa regelbundna rörelser. När vi tittar på bilderna inser vi att madrassen inte verkade vara i särskilt dåliga förhållanden.

Ändå var mängden damm, död hud och smuts som sögs upp och samlades i enhetens tank ganska anmärkningsvärda till slut. Klicka här för att se videon.

Hur ofta ska madrasser dammsugas?

Det skulle vara idealiskt att dammsuga den en gång i veckan innan du sätter på en uppsättning nya lakan. Men även två gånger i månaden är bra. Mer sällan (men inte mindre än ett par gånger om året, vid årstidsbytet) är det också lämpligt att strö madrassen med ett lager bikarbonat och dammsuga upp allt efter att ha låtit det verka i minst en halvtimme...

Var också uppmärksam på vilken typ av madrass du har: det finns några som har en sida för vintern och en för sommaren, och som dessa måste alla de som kan vändas upp och ner vändas 180° två gånger om året. I andra fall är det dock lämpligt att rotera dem från topp till tå.

Hur brukar du ta hand om dina madrasser?

Advertisement