Varför ser den ut så här? 10 oanade dolda funktioner hos vanliga föremål

av Hilda Maria Morgan

26 Augusti 2022

Varför ser den ut så här? 10 oanade dolda funktioner hos vanliga föremål
Advertisement

Vi är inte alltid medvetna om de verkliga orsakerna till att vissa föremål, som vi kan använda eller ser dagligen, är gjorda på ett visst sätt. Vi ignorerar ofta deras verkliga funktioner och utnyttjar inte deras fulla potential. Ibland finns det historiska skäl, kopplade till faktorer som idag inte längre spelar någon roll, om vissa saker görs på ett visst sätt.

Det är i alla fall en fördel att ta en ordentlig titt på vad som omger oss och formar vårt dagliga liv för att få ut det mesta av det. För att inte tala om att det tillfredsställer den medfödda nyfikenheten som vi alla har. Vi visar dig nedan en serie mycket intressant information om dolda funktioner hos objekt.

Advertisement

Galgarna, som vi alla använder för att hänga upp kläder i garderoben, finns numera i olika material, men en gång fanns de bara i trä. Träet kunde hålla nattfjärilar och småkryp borta eftersom det förr i tiden fanns ett behov av detta.

Advertisement

Alla legofigurer har ett litet hål på huvudet för att skydda sina små ägare. Hålet släpper igenom luft, vilket ger en större chans att förhindra allvarliga olyckor om de förtärs.

Nålkuddar där man sticker in synålar och knappnålar är inte gjorda som de är gjorda endast för att hålla dem i ordning och begränsa faran utan framför allt för att det invändiga materialet håller spetsarna vassa.

Ketchupflaskorna av det välkända märket Heinz har ett litet nummer på halsen, där behållaren smalnar av. Det är en 57:a och det har avslöjats att detta var lyckotalet för producenten och att såsen kommer ut snabbare och till sista droppen genom att trycka på exakt den plats där numret står.

Flikarna på läskburkarna, så som de ser ut idag, används för att sätta in och hålla sugröret på plats, även om inte alla är medvetna om det och vi tenderar att ta loss och slänga den.

Advertisement

Den lilla fickan som ibland finns inuti den vanliga jeansfickan existerar historiskt eftersom fickuret en gång lades där. Idag har inte alla byxor den och ibland är det till och med en låtsasficka. Om den finns kan den lätt användas för att förvara mynt, gem och andra mycket små föremål.

Det är inte något särskilt uppenbart, men fönstren i planet har små hål i botten som kallas "andningshål" som tillåter balansen av lufttrycket och balansen mellan luften som finns i panelerna och den i kabinen.

Advertisement

Förmodligen använder de flesta av oss hårnålar felaktigt. Deras korrekta användning indikeras av hur de är gjorda, vilket bör säkerställa korrekt fixering av hårstråna. Den vågiga delen ska hållas nere, mot huden, medan den släta delen ska vara uppåt, mot utsidan.

Hänglås har i allmänhet små hål i basen som används för att släppa ut vattnet vid regn, för att undvika risken för rost eller frysning, eller för att sätta in smörjvätskor inuti vid problem med låset.

Advertisement

Mynten har streck längs kanterna. Detta är fortfarande sant idag men anledningen har historiskt ursprung. Gamla mynt, ofta gjorda av ädelmetaller, riskerade att bli förfalskade. Genom dessa ränder kunde denna sak bättre kontrolleras och undvikas.

Kände du redan till några av dessa otroliga kuriosa?

Advertisement