Kommer du ihåg att rengöra luftavgasrören? Råd om hur man gör det effektivt

av Hilda Maria Morgan

24 Augusti 2022

Kommer du ihåg att rengöra luftavgasrören? Råd om hur man gör det effektivt
Advertisement

I alla hem finns ett temperaturkonditioneringssystem, partikelfiltrering från luften eller till och med en enkel torktumlare, det finns säkerligen luftutblåsningskanaler genom vilka all cirkulerande luft passerar i hemmet eller i apparaten.

Dessa rör, ofta korrugerade slangar med olika diametrar, korsas därför av luft och inte, som andra, av avloppsvatten, eller av röken från någon kamin. Därför försummas deras korrekta underhåll ofta för länge, i tron ​​att de inte blir smutsiga. Inget kan vara mer fel: med tiden bildas ett lager av damm, mjäll, hår och ludd i allmänhet på de inre väggarna av dessa rör, vilket inte bara allvarligt begränsar effektiviteten hos de olika systemen (och ibland orsakar överbelastning), och det är inte bara en risk för hälsan när det gäller kvaliteten på luften du andas. De är också, om inte framför allt, en konkret riskfaktor för antändning av bränder, eftersom den smutsen är mycket brandfarlig.

via @livecomposed/TikTok

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTok

TikTok-profilen @livecomposed (alias Azure MacCannell) visar dig ett enkelt sätt att hantera den här irriterande rensningen. Faktum är att dammsugare som de som används för aska, sågspån och liknande används i allmänhet, men de har inte alltid tillräckligt långa och tunna pipor för att passa in i rören mer än några centimeter.

Det finns dock tillbehörssatser som innehåller speciella förlängningar som kan komma in i rören och effektivt suga upp allt som fäster på väggarna. Det är mycket snabbare, och därför mindre tröttsamt, än att bara använda borstarna med borsten ordnade i en platt skiva, som lossar smutsen från väggarna och samlar upp den, men det blir alltid några kvar lite grann trycks in i rörbitarna som vi inte lyckas vi ta isär.

Lösningen med den speciella spetsen monterad på aspiratorn är faktiskt idealisk för de rörsektioner som går in i väggen eller som i vilket fall som helst förblir fixerade.

Hur ofta ska denna rengöring göras?

Rådet är generellt sett att komma ihåg detta ett par gånger om året, i slutet av hösten och i slutet av våren. När det gäller torktumlare som används mycket frekvent, så finns det de som rekommenderar att man kontrollerar rörens skick ännu oftare.

Titta på videon som @livecomposed gjort för att förstå hur man agerar och förvånas över mängden ludd som kan finnas inuti vilket rör som helst.

Advertisement