Gör ditt liv enklare: upptäck inredningen och tillbehören att undvika för ett lättstädat kök

av Hilda Maria Morgan

25 Augusti 2022

Gör ditt liv enklare: upptäck inredningen och tillbehören att undvika för ett lättstädat kök
Advertisement

Ofta visar sig inte de inredningslösningar som lockar oss mest vid köptillfället vara så praktiska när vi står inför husstädning. Det finns möbler och tillbehör som är supersnygga, som lockar vårt estetiska sinne, men som sedan är mycket komplicerade att rengöra på grund av formen eller materialen de är gjorda av vilket gör att vi ångrar pengarna som spenderats.

Så vid varje nytt köp måste alla med en passion för städning tänka på vad som kommer att underlätta detta jobb i framtiden. Det är inte lätt att omedelbart identifiera den här typen av styrkor och svagheter i de olika föremålen vi omger oss av, och då kan det vara bra att få synpunkter från dem som sysslar med städning professionellt, i många olika typer hus, t.ex. som TikTokern @cleanhappyco.

via @cleanhappyco/TikTok

Advertisement
@cleanhappyco/TikTok

@cleanhappyco/TikTok

Serien med filmer som laddats upp av denna kvinna börjar med "typiska" ytor som finns i många kök. Hon är den första som säger att hon tycker att vissa ljuskronor och möbler är mycket vackra, men genom att ha stött på dem i husen där hon arbetar har hon kommit att hata dem, eftersom de är en verkligt fenomenal behållare för fett damm och smuts.

Vilka handlar det om?

  • Hängande ljuskronor med invecklade former. Speciellt de som når ända ner till bänkskivorna, skulle man kunna tänka sig, även om kvinnan inte gör speciella skillnader. De är väldigt vackra, erkänner hon, men när lampskärmen är gjord av något slags galler tar det mycket tid att ta bort lagren av fett och damm som lurar i varje utrymme.
  • Väggskåp och möbler med sniderier och lister. Ett annat fall där det estetiska värdet är obestridligt, men då är ansträngningen att noggrant rengöra dem är så jobbigt att det inte är värt det. Dessutom, säger hon, har det ofta hänt att hon kommit in i hem där folk varit övertygade om att de hade rengjort möblerna efter att ha polerat dem med någon produkt. "Men det betyder bara att lägga ett lager produkt ovanpå fettet och dammet. Du måste alltid avfetta väl först", påminner hon.
  • Öppna hyllor. Ur estetisk synvinkel lättar de upp möblerna, de är vackra och supertrendiga ("jag ville verkligen ha dem också", erkänner TikTokern), men allt damm och fett som kommer från att laga mat hamnar snabbt där också. Så du måste veta att installationen av de i stället för stängda möbler kommer att innebära extra arbete.
  • Väggskåp som inte når ända upp till taket, men som därför lämnar ett utrymme som är fyllt med damm, spindelväv och smuts och som dessutom är svårt att nå. Det förbises ofta.

I slutändan är det frågor om smak, men det kan också vara bra att tänka i termer av enkel rengöring när man inreder ett kök. I hennes video (och här är den andra delen) kan du även se alternativen till varje tillbehör eller möbel som enligt TikTokern är likvärdiga men effektivare!

Advertisement