Vad saknas i ditt vardagsrum för att det ska bli vackert och välkomnande? Upptäck de små justeringarna som kan göra skillnad

av Titti Carlberg

21 Februari 2022

Vad saknas i ditt vardagsrum för att det ska bli vackert och välkomnande? Upptäck de små justeringarna som kan göra skillnad
Advertisement

När vi väl har valt färgen till väggarna, stilen på inredningen och modellen på möblerna har vi slutfört huvuddelen av inredningen av ett rum, men det finns mycket mer att göra. När vi börjar spendera tid i det kommer vi oundvikligen att göra förändringar, kanske lägger vi till något tillbehör här och där som ibland ackumuleras och skapar mer oordning än något annat. Och andra gånger kanske vi inser att vi har förbisett några punkter.

Bostadens alla rum måste vara välkomnande och trevliga, och vardagsrummet, som oftast är det rum där vi tillbringar stunder av avkoppling, ensamma eller tillsammans med gäster, kanske förtjänar att vara mer välkomnande och bekvämt än de andra. Men var ska man ingripa för att göra detta utrymme vackrare och mer bekvämt? Nedan följer några tips från experter.

Advertisement

Placeringen av möblerna

Soffor och fåtöljer som står i våra vardagsrum måste vara bekväma, inte för hårda men heller inte för mjuka, och de ska vara placerade så att de skapar ett visst utrymme mellan varandra.

Tänk på att du ska spendera mycket tid där, och om du ofta har gäster som du tillbringar kvällarna med: om fokus är på TV:n måste alla kunna se den bra och sitta bekvämt, men om du istället vill ha ett utrymme där alla personerna i rummet kan se på varandra, istället för på TV:n, för att sitta och snacka bör du ställa möblerna på ett sätt som skapar ett inkluderande utrymme.

Advertisement

Tomma hörn

Om du har ett tomt hörn i rummet, även i närheten av dörren, kan du ställa ett dekorativt föremål i det. Från enkla tavlor på väggen eller designade hyllor, En stor krukväxt (om det är tillräckligt ljust) eller ett litet bord med prydnadsföremål.

Kuddar

Ska man eller ska man inte ha kuddar? De är helt säkert de föremål som ger mest färg till rummet, så estetiskt är det fint om de matchar med resten av inredningen. Men när de är många och du måste plocka bort dem, och kanske lägga dem på golvet, varje gång du ska sitta i soffan eller fåtöljen, är det bara en nackdel att ha dem. Det bästa är att bara ha högst två små kuddar som gör det bekvämt att sitta och koppla av i vardagsrummet.

Prydnadssaker

Har du någon skänk, hyllor eller någon annan möbel med plan yta, blir den platsen för tusen olika småsaker som det är lätt att ställa där. Istället bör du dekorera den med en väl studerad sammansättning av prydnadsföremål, utan att överdriva. Därmed är utrymmet upptaget och det finns ingen risk att du skapar kaos.

Soffbordet

Framför soffan står det alltid ett soffbord, och även på det händer det ofta att vi placerar småsaker. Men oavsett modell ser det aldrog bra ut om vi inte rensar bort (nästan) allt. Så när det kommer gäster och ni vill äta vid det och inte har gott om plats för tallrikar och skålar... Är det bättre att hålla sig i köket!

Advertisement

Belysning

Skapa många ljuspunkter så att varje område är väl upplyst, och så att du kan välja vilka du vill tända. Att vara omgiven av mörka hörn gör utrymmet mindre trevligt, speciellt när du har gäster.

Dessutom är det tillrådligt att alltid kamouflera de synliga sladdarna och överväga att dra undan gardinerna: om det inte är någon fara för insyn, ser ett fönster bredare ut utan gardiner och mindre "krångligt" visuellt.

Att fixa dessa aspekter är ibland det enda som krävs för att förvandla ett vardagsrum!

Advertisement