Är det dags för att få ordning hemma? Upptäck de misstag som bör undvikas

av Titti Carlberg

13 Mars 2022

Är det dags för att få ordning hemma? Upptäck de misstag som bör undvikas
Advertisement

Att städa sitt hem är en nödvändighet för att kunna leva bekvämt och utan stress, och för att det ska vara möjligt kan vi använda många knep och hitta olika sätt att göra det på. Organisationen av utrymmena kan faktiskt bli en möjlighet att ompröva de rum som vi använder varje dag i våra dagliga vanor.

Det handlar om att prioritera allt vi egentligen behöver för vår dagliga verksamhet och samtidigt är det bra att de olika lösningar vi söker också tillfredsställer en viss estetisk smak, i jakten på en enhetlig stil i hela bostaden, en som kan spegla våra preferenser. Online kan man hitta tusentals idéer, vissa med stor genomslagskraft, men det finns några som det kanske är bättre att undvika.

Advertisement

Ordna efter färg

Det finns en trend sen en tid tillbaka på sociala medier: att arrangera om föremålen i garderober, bokhyllor och möbler i allmämhet, efter deras färg och skapa en touch av regnbågar. Det är utan tvekan ett val med en stor visuell effekt, och när det gäller kläder fungerar det bra om de är hänger i stängda garderober.

Men med föremål som står exponerade på hyllor kan det skapa en visuell röra, om inte rummen, föremålen och möblerna har neutrala färger.

Advertisement

Plastbehållare

De är billigare, man ser omedelbart vad de innehåller och det finns ingen risk att de spricker på samma sätt som glas: men också här, där det finns det ett behov av att minska kaoset av former och färger som samlas i möblerna är denna idé bara lyckad till en viss grad. Transparenta behållare fungerar bra i stängda möbler som till exempel skafferiet, men i andra fall vore det kanske bättre att ta till andra som döljer innehållet, man kan klistra på etiketter som visar vad som finns i nehållaren.

Att först köpa behållare

Det är alltid bra att veta vilken typ av korgar och lådor vi kommer att använda, vilka som matchar bäst med inredningen av rummet, så innan du köper för många som inte passar, gör först ett urval för vad du ska ha dem till. 

Kort sagt, i basen av varje städning måste det finnas frågan: vad behöver jag? Vad använder jag egentligen i det här rummet? Vad speglar det och vilka är mina önskemål? Allt annat kan du låta försvinna (ge bort, sälja, lägg undan och glöm bort...), och ha korgarna redo endast för användbara föremål eller som dekoration.

Stora lådor till barnens leksaker

Det begås ofta ett förståeligt misstag i barnkammaren: att fylla rutor på öppna möbler med stora kubformade korgar som dekorerar glädje. De är utmärkta för stora föremål, men de förlorar sin användning (det vill säga som städhjälp) om de fylls med små leksaker och prydnadssaker som hamnar på botten och tvingar oss att slösa tid på att rota runt i dem för att leta efter en sak.

Detta är naturligtvis inga stora misstag, men att undvika dem är enormt tids- och pengasparande!

Advertisement