Rensa: städa ditt hem för att öka familjens välbefinnande, upptäck alla fördelar

av Hilda Maria Morgan

08 April 2022

Rensa: städa ditt hem för att öka familjens välbefinnande, upptäck alla fördelar
Advertisement

Ansamlingen av föremål i huset är en oundviklig konsekvens av att vi lever och tillbringar våra dagar där. Och ju fler människor som bor tillsammans, desto svårare är det att hejda oordningen. Och om vi har barn eller husdjur i huset och lite tid över i vardagen för att ägna oss åt hushållssysslor, då blir det oundvikligen så att våra möbler och ytor blir fulla av föremål som skapar röra och oreda.

Det finns många knep för att hålla allt rent och snyggt, och ofta behöver du bara omordna utrymmena utan att behöva slänga något. Men att ibland besluta sig för att genomföra en allmän och genomgripande omorganisation, av den typ som rensar ut de mesta, kan vara den omvandling som radikalt förändrar vårt hem, och gör det mer beboeligt och trevligt för oss alla.

via Apartment Therapy

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Det finns många vittnesmål som går att läsa på nätet om liknande fenomen: någon som har bestämt sig för att använda den så kallade decluttering, dvs en sorterings- och städ-process som syftar till att ta bort allt som är överflödigt från våra liv. Även om många av oss är bekväma omgivna av prydnadssaker och föremål av alla de slag, är det för andra väsentligt att alltid ha ytorna – inte bara arbetsytor – fria och rena.

När det inte finns någon annan utväg, när huset känns klaustrofobiskt och vi inser att en myriad av saker som vi ser varje dag faktiskt aldrig används, kan en omorganisation för att göra ett strängt urval bli en ny början som radikalt kan förändra atmosfären i ett rum. Som Shifrah Combiths förklarar i en av sina artiklar, efter att ha gjort sin metod känd online, efter en allmän sanering i hemmet, blir varje utrymme trevligare att leva i och mer välkomnande för andra.

Vad förändras?

  • Det finns mer utrymme att vara tillsammans med familj eller vänner: alla tenderar att "dras till de tomma utrymmena (det vill säga tommare än tidigare)". De är naturligt lugnare och trevligare att leva i.
  • Vi upptäcka olika aktiviteter: utan alla extra föremål återvänder vi till att leva i utrymmena för deras avsedda användning. Det gör att du kan sätta dig ner för att läsa eller leka, eller bara koppla av.
  • Mer tid tillgänglig: med färre saker att ställa undan och utrymmen automatiskt friare och mer redo att användas, tar varje aktivitet mindre tid, inklusive städning.
  • Mer energi: städning tar på krafterna, men för nästan alla – även om vi ofta inte inser det – är det svårt att slappna av när man är omgiven av överbelastade möbler och utspridda föremål.

Hur gör man decluttering?

Metoderna för att välja vad man ska ta bort och vad man ska behålla kan vara många, men de tenderar att alla kretsa kring konceptet att eliminera allt som aldrig används, eller bara sällan, om det inte är ett föremål som vi verkligen är glada över att ha och se i hemmet. Kort sagt, bort med det överflödiga: bara det som är användbart, oumbärligt eller mycket kärt för oss får vara kvar.

Har du någonsin försökt att helt rensa ut i rummen i ditt hus?

Advertisement