7 geniala och användbara tips för att använda äggskal

av Hilda Maria Morgan

26 Augusti 2022

7 geniala och användbara tips för att använda äggskal
Advertisement

Alla vet att ägg är en hälsosam, näringsrik och mångsidig mat. Det är kanske inte lika känt hur äggskal också är ett nyttigt och näringsrikt inslag som kan användas och kan komma till praktisk användning vid tusen olika tillfällen. Många teorier kretsar kring dem, i vissa fall felaktiga eller lite överdrivna.

Det är verkligen inte ett magiskt element som löser alla problem men det är sant att de i allmänhet har en konsistens och en sammansättning som kan gynna deras användning och användbarhet under många omständigheter. Vi visar några exempel nedan.

Advertisement

En första underbar idé för att använda äggskal är att plantera frön i dem och få dem att gro. Detta är en särskilt lämplig trädgårdsaktivitet för barn att göra eftersom de kommer att njuta av att odla sina plantor. Bara lite jord och frön eller baljväxter som bönor och linser. Operationen är ganska enkel, rolig och didaktisk.

Advertisement

Ett annat lysande sätt att använda äggskal är att färga och bryta dem i bitar för att skapa mosaik. Deras konsistens är faktiskt ganska lämplig för att göra små bitar av olika storlekar och former, som inte går sönder lätt och är hanterbara att sättas fast. Detta är också en utmärkt aktivitet att erbjuda barn men ändå lämplig för kreativa vuxna, oavsett om de är konstnärer eller nybörjare.

Med äggskal är det till och med möjligt att skapa underbara ljus, utmärkt som påskpynt men också en utmärkt dekoration för hemmet eller för inredandet av ett evenemang, när som helst på året.

Att dekorera ägg till påsk är en gammal och utbredd tradition. Att snida i äggskal är en mer nischad dekorativ teknik som kräver skicklighet och precision. För den som lyckas är det en exceptionell konstform som i de mest extrema fall ger liv åt otroliga mästerverk.

Och visste du att man kan göra färgkritor med hackade äggskal? Du behöver bara äggskal, mjöl, vatten och karamellfärg och på några få steg är spelet klart. För barn kan det bli en minnesvärd upplevelse.

Advertisement

Äggskal sägs ha goda egenskaper för hud, naglar och hår. Det som är sant är att de innehåller mineraler som kalcium, zink och magnesium, dock inte i så höga mängder och koncentrationer att de är avgörande. Det som kan vara riktigt användbart är att göra en kroppsskrubb av det. Bara genom att hacka skalen fint och blanda dem med äggvita, vars positiva effekter är välkända, kommer du att få en utmärkt exfoliant att applicera på huden och sedan skölja bort.

Och slutligen, förmodligen den mest kända är användningen av äggskal som jordgödsel. Även här, trots de ämnen som vi redan har talat om, är deras koncentration inte sådan att den garanterar en konkret och verklig fördel för marken där de placeras. Det är dock sant att skalen kan ge jorden större alkalinitet och det hjälper delvis växterna. Så att använda dem kan hur som helst på något sätt gynna jorden.

Har du redan provat på någon av dessa användningar?

Advertisement