Utmärkta naturläkemedel för att bli av med den ingrodda kalken runt kranarna

av Hilda Maria Morgan

15 Augusti 2022

Utmärkta naturläkemedel för att bli av med den ingrodda kalken runt kranarna
Advertisement

Ett problem som tyvärr drabbar alla och som ofta måste lösas är kalkfläckar. Det finns ställen där vattnets hårdhet gör att det avsätts mer på ytorna i duschar, handfat och kranar, vilket fångar in smuts och bildar otäcka beläggningar.

Runt kranens botten skapas till exempel en sorts cirkel av ingrodd smuts och kalksten, som ofta är svår att få bort. Det finns givetvis många avkalkningsprodukter på marknaden, men vill du undvika att använda kemikalier för ofta finns det också giltiga naturliga alternativ. Vi har listat de som vi tycker är mest effektiva här nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

De mest använda naturliga produkterna, i fallet med ingrodd kalksten, är ättika, citron, salt och natriumbikarbonat. När du bestämmer dig för att använda dem finns det några steg att följa för att optimera det slutliga resultatet.

För att använda citron eller ättika:

  • Oavsett om du bestämmer dig för att använda det ena eller det andra, både sura produkter och med egenskapen att lösa upp kalksten, måste du sprida ut dem på det drabbade området, eventuellt med väl genomdränkta bomullstussar, och låta verka i några timmar.
  • Efter de nödvändiga timmarna (även en hel natt vid behov) borde kalken ha lösts upp och du kan skrubba bort smutsen med en gammal tandborste.
  • Skölj sedan allt med hjälp av en mikrofiberduk.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att använda salt och bikarbonat:

  • Både salt och bikarbonat är slipande ämnen, som också potentiellt kan lösa upp kalksten. För att sprida ut dem på de punkter du vill rengöra är det lämpligt, oavsett om det är det ena eller det andra, att blanda dem med vatten för att bilda en pasta med konsistensen av en gel. Applicera denna gel på kranar och delar som ska behandlas och låt verka tills pastan har torkat.
  • Nu är det dags gnugga med den vanliga gamla tandborsten för att ta bort smutsen.
  • Skölj av allt med vatten och en mikrofiberduk för att ta bort rester och hjälpa till att polera.

Vi råder dig oavsett att alltid kontrollera att de nämnda ingredienserna inte är för sura och skadliga för materialen som ska rengöras. På till exempel mässing bör du undvika ättika och citron. Nu är det bara att prova, du kommer att förvånas över resultatet.

Advertisement