Brödrostar, fläckar på mattan med mera: 5 snabba och enkla knep för arbetsam städning i hemmet

av Hilda Maria Morgan

18 Augusti 2022

Brödrostar, fläckar på mattan med mera: 5 snabba och enkla knep för arbetsam städning i hemmet
Advertisement

Endast genom att leva i våra hem, med alla våra väsentliga dagliga aktiviteter och kanske till och med våra fyrbenta vänners, betyder att vi sätter våra spår i varje rum. Att gå på golven, laga mat i köket, tvätta de mest använda kläderna, använda handfaten varje dag och genom att helt enkelt ha hundar eller katter som går på mattorna: det här är alla situationer som sedan genererar någon form av smuts och översätts till en extra grej i listan över hushållssysslor att ta hand om för att hålla huset rent och snyggt.

Det är dock inte sagt att vi måste avskräckas av dessa plikter: vi kan möta dem med energi och effektiva gör-det-själv-lösningar, precis som TikTokern @creative_explained gör.

via @creative_explained/TikTok

Advertisement

Städa parketten

Städa parketten

@creative_explained/TikTok

Om du har ett trägolv och snabbt behöver sopa det, utan att använda dammsugaren, kan du se till att ta bort all smuts med ett litet DIY-trick.

  1. Samla all smuts som ligger på golvet på ett ställe, precis som du gör när du sopar normalt.
  2. Ta ett sprayrengöringsmedel (gärna de ömtåliga med Marseille-tvål, som inte skadar träet) och en bit hushållspapper.
  3. Spraya lite rengöringsmedel runt och på smutshögen.
  4. Ta upp allt med hushållspappret: när allt är fuktigt räcker en gest för att inte lämna några spår av smuts på golvet.

Advertisement

Ta bort ludd

Ta bort ludd

@creative_explained/TikTok

Det finns olika förebyggande åtgärder att komma ihåg för att förhindra att ludd och noppror bildas på kläder, men kampen mot luddet är inte alltid så framgångsrikt som man skulle vilja. Det betyder inte att du måste sluta använda ditt favoritplagg: utrusta dig bara med en rakhyvel och för den över tyget och raka bort allt ludd.

Fläckar på handfaten

Fläckar på handfaten

@creative_explained/TikTok

Skär en citrusfrukt på mitten (@creative_explained använder en grapefrukt, men en citron, lime eller apelsin går också bra) och strö den med bordssalt och använd den sedan som skursvamp på sanitetsgodset. Gnugga väl och sedan är det bara att skölja: ytan blir ren och blank. Men var noga med att inte använda salt för ofta, eftersom det kan vara överdrivet aggressivt på beläggningen.

Ingrodd mat på grillar och galler

Ingrodd mat på grillar och galler

@creative_explained/TikTok

När du använder brödrosten eller någon form av liknande grill och stekpanna blir matrester, ofta förkolnade, oundvikliga.

När tillagningen är klar, innan hela plattan svalnat, stäng av strömmen, strö lite ättika eller citronsaft direkt på matresterna och lägg ett ark vått och urvridet hushållspapper direkt på plattan. Stäng brödrosten och låt restvärmen verka i ett par minuter, öppna sedan och använd själva pappret (var försiktig så att du inte bränner dig! Vänta eventuellt lite) för att få bort all smuts så blir plattan ren och avfettad.

Fläckar på mattan

Fläckar på mattan

@creative_explained/TikTok

Alla som har hundar eller katter vet att mattor kan bli fläckiga av lite urin då och då, och ge ifrån sig dålig lukt. För de och många andra fläckar är ett botemedel att prova med raklödder, inte den typen som är ett gel utan den som är ett vitt skum.

Strö en ärta på fläcken, dutta efter ett par minuter med en bit hushållspapper eller en mikrofiberduk för att ta bort skummet och smutsen. På så vis kommer du inte behöva tvätta hela mattan varje gång!

Se hur enkla dessa och andra knep är i videon av @creative_explained.

Advertisement