Fingeravtryck på glaset: gör-det-själv-sätten för att få dem att lätt försvinna

av Hilda Maria Morgan

14 Augusti 2022

Fingeravtryck på glaset: gör-det-själv-sätten för att få dem att lätt försvinna
Advertisement

Fönstren i huset, glaset i dörrarna, speglarna och till och med de i bilrutorna: det är lätt hänt att dessa ytor att dekoreras, då och då, av några vackra fingeravtryck. Och det fingeravtrycket producerades kort efter en allmän rengöring av hela ytan, verkar det ännu mer synligt.

Fingrarna lämnar faktiskt alltid feta spår efter sig, och det kan hända av misstag för att ha placerat händerna på den drabbade ytan (särskilt på de franska dörrarna som vi ofta öppnar för att gå ut till balkongen eller trädgården), eller så är de bara beviset på någon dekoration som gjorts när rutorna är immiga (hur många gånger hittar vi bilder och skrifter på bilrutorna?). Det är dock väldigt enkelt att få dem att försvinna, och det räcker med vanliga gör-det-själv-medel.

Advertisement
Video tutorial via Window Cleaning Resource/TikTok

Video tutorial via Window Cleaning Resource/TikTok

Att ha lite glasprodukt till hands, att spraya i farten och gnugga med en lämplig mjuk trasa som mikrofiber är såklart det vanligaste alternativet, och definitivt alltid effektivt. Det viktiga är att inte överdriva mängden rengöringsmedel, om du inte vill behöva tvätta alla glas efteråt.

Alternativt kan du förbereda en likvärdig produkt genom att blanda vatten och ättika i lika delar, i en flaska där du bara tillsätter några droppar diskmedel. Skaka och använd allt som den vanliga glasprodukten.

Du kan också använda tidningspapper för att gnugga, precis som till traditionella medel.

Ett knep för att hjälpa dig att undvika fingeravtryck på glasdörrarna, till exempel på vissa skåp ovanför handfaten i badrummet, är att köpa genomskinliga klistermärken, små och diskreta, som sätts precis där dina fingrar brukar hamna när du öppnar själva skåpsdörren.

Medel som de som anges ovan kan också användas för bilrutor, men de bästa resultaten är de som erhålls med rengöringsmedel som är speciellt utformade för bilar, som kan ta bort fettet utan att lämna ränder.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

När det gäller TV-skärmar, datorer, surfplattor eller mobiltelefoner kan man använda sig av specifika alkoholbaserade produkter för dessa ytor. Det är de som vanligtvis används för datorer (även för tangentbord) och som alltid måste sprayas på den mjuka trasan, inte direkt på skärmen, för att förhindra att eventuellt droppande vätska skadar de elektroniska delarna genom att glida in under de omgivande skärmarna.

Våtservetter designade för LED-skärmar och liknande är förstås också bekväma, även om de som engångsprodukter inte precis är miljövänliga. Alternativt kan fönsterputs användas, återigen i små mängder.

Slutligen, vad gäller glasögonen kan det räcka med en droppe diskmedel. Men var försiktig med att använda denna metod på solglasögon eller någon typ av linser som är belagda med dekorativa beläggningar, speciellt spegelglas. De skulle kunna "tvättas" bort av diskmedlet!

Vilken är din favoritmetod för perfekta glas?

Advertisement