Koppel och selar: grundlig rengöring för att få bort all äcklig smuts

av Hilda Maria Morgan

13 Augusti 2022

Koppel och selar: grundlig rengöring för att få bort all äcklig smuts
Advertisement

Alla som har hund vet hur glada de i allmänhet är över att följa med oss ​​på promenader utanför hemmet, och så behöver vi alltid koppel och selar (hellre än halsband, som kan orsakar skador upp till allvarliga trauman!) för att vara kunna ta med dem utan risker för dem och andra.

Om dessa promenader är en daglig och veckovis vana krävs det väldigt lite för att tillbehören ska fyllas med smuts, och du kan också se det på färgen som remmarna får. Faktum är att inom några veckor tappar de sina ljusa färger och blir täckta med en gråaktig patina, för att inte tala om alla hårstrån och smuts. För en grundlig rengöring kan de blötläggas med några produkter som vi lätt redan hittar hemma.

via @lauzydan/TikTok

Advertisement
@lauzydan/TikTok

@lauzydan/TikTok

Som @lauzydans på TikTok visar kan du göra en riktig "soppa": det är vad denna TikToker kallar det, och i själva verket är det som produceras en mörk, tjock och... ganska äcklig soppa.

Du behöver:

  • en balja
  • varmt vatten
  • tvättsoda eller borax
  • aktivt syrefläckborttagningsmedel
  • en gammal slev

Ibland tillsätts tvättmedel till dessa "ingredienser", och används bikarbonat istället för en av de andra ingredienserna. Var dock alltid uppmärksam på att kolla vilka produkter som kan användas tillsammans!

Advertisement
@lauzydan/TikTok

@lauzydan/TikTok

Proceduren är intuitiv:

  1. Fyll baljan med vatten
  2. Tillsätt de olika ingredienserna
  3. Blanda dem väl
  4. Lägg koppel och selar i blandningen
  5. Låt det dra i några timmar, eller till och med över natten.

Du kommer att märka att vattnet efter en timme har blivit mörkt och fullt av smuts som flyter. Ju längre du väntar, desto lerigare blir det. Och om du inte har gjort en liknande rengöring av koppel och selar (vilket är mycket troligt för många av oss), kan du få ett riktigt lerigt vatten, så smutsigt att du inte ens ser sleven som är där i!

I allmänhet, efter denna typ av rengöring, som ofta benämns med den engelska termen stripping, ska man också köra en tvätt i tvättmaskinen. När det gäller koppel, som är små, råder vi dig att endast göra detta om de var riktigt smutsiga och speciellt om din tvättmaskin använder en mängd vatten automatiskt proportionellt mot belastningen, annars skulle det vara ett värdelöst slöseri. I de flesta fall är det faktiskt mer än tillräckligt att skölja allt noggrant och låta det torka.

Är du redo att ta reda på vilket i skick dina lurviga vänners koppel är i?

Advertisement