7 gör-det-själv sätt att effektivt vässa saxbladen hemma

av Hilda Maria Morgan

23 Augusti 2022

7 gör-det-själv sätt att effektivt vässa saxbladen hemma
Advertisement

Att ha en sax som inte klipper är riktigt frustrerande, men som tur är är lösningen enkel. Eller, lösningarna! Och inte bara enkla, botemedel finns också väldigt ofta till hands i alla hem. Det finns några mer och andra mindre kända, en del som används för de mildaste fallen där man egentligen bara behöver ordna om den skärande eggen som just blivit trubbig och andra där man kan göra det mer vassare att skära med.

Inte bara aluminiumfolie, utan även andra verktyg som vi kanske redan har hemma kommer att vara användbara för att vässa våra saxar igen för att ta hand om alla affärer där de behövs mycket snabbare. Läs vidare för att ta reda på vilka gör-det-själv-metoder du kan använda.

Advertisement
Video tutorial via Luis Lovon/YouTube

Video tutorial via Luis Lovon/YouTube

En mindre känd men mycket effektiv metod är den som går ut på att använda ark av vattenbaserat sandpapper, de som används för att finslipa fordonskarosser som sedan måste behandlas eller målas. De är "vattenbaserade" eftersom de faktiskt behöver vara blöta, så att det sedan, genom att gnida bitarna som ska slätas över dem, inte bildas något damm.

För att använda dem till sax krävs det väldigt lite: en stödyta, ett ark av sandpappret, eller snarare två olika. Ett med 240-korn (används först) och ett med 400 (används för efterbehandling). Det viktiga är att stödytan faktiskt är helt platt och att arken är fästa vid den (även med stift eller en spikpistol).

Blöt dem med lite vatten och placera sedan saxbladet med lutningen av det ursprungliga snittet, flytta det upp och ner på sandpappret utan att ändra lutningen. Ju längre du gör det (även en timme, om det behövs), desto vassare blir bladet. Spendera bara den senare delen av din tid på det finkorniga sandpappret.

Advertisement

Låt oss komma till de andra metoderna som kan provas:

  • Ett metallföremål, som en skruvmejsel eller liknande stång. Du måste köra saxen snabbt från toppen till botten och vice versa, som om du skulle vilja klippa den. Vänd på saxen och upprepa processen för att slipa båda bladen.
  • Slipsten: detta innebär också användning av vatten. I själva verket bör slipstenen blötläggas i 7-10 minuter och sedan föras över bladen tills du är nöjd med resultatet.

  • Bitar av aluminiumfolie, eller sandpapper: den mest kända metoden är detta. När bladet börjar tappa vasshet kan du skära i aluminiumpapper eller sandpapper (bäst är om det är finkornigt), du kommer att märka skillnaden.
  • På liknande sätt kan du strimla en gammal metallsvamp som de till disken eller lite metallull!

Har du redan testat dessa knep?

Advertisement