Oxiderade eller matta smycken: upptäck hur du kan rengöra dem för att få dem att glänsa igen

av Hilda Maria Morgan

08 Augusti 2022

Oxiderade eller matta smycken: upptäck hur du kan rengöra dem för att få dem att glänsa igen
Advertisement

Armband, örhängen, ringar, fotlänkar, halsband: vi älskar alla att komplettera vår look med smycken och accessoarer av alla dess slag, vissa har vi praktiskt alltid på oss och andra tar vi bara ut ur smyckeskrinet vid vissa speciella tillfällen eller tider på året. När vi inte använder dem blir dock alla olika typer av metall, från de mest värdefulla till de billigaste, matta, och får ibland till och med påfallande fläckar.

Ädelmetaller förtjänar adekvat vård, men när det gäller enklare föremål, kanske sådana av mindre värdefulla legeringar, räcker det mer än nog att ta till några gör-det-själv-metoder för att putsa dem och få dem att glänsa igen på ett enkelt sätt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
SparklesFairyDust/Reddit

SparklesFairyDust/Reddit

  • Tandborste och tandkräm: fukta borsten på en gammal tandborste och sätt lite tandkräm på den. Gnid på en mycket liten och oansenlig del och kontrollera effekten. Det brukar vara en säker metod på de flesta metaller, men det är alltid bra att kolla först om det är för "aggressivt". Du kan sedan snabbt skölja biten och torka den omedelbart med en mjuk torr tygtrasa.
  • Tandborste och mild handtvål: gör på liknande sätt, med väldigt lite tvål och en droppe vatten för att emulgera väl. Var alltid försiktig, som med alla gör-det-själv-metoder, och testa först på en del på smycket som inte syns som ska rengöras.
  • Milt diskmedel: om det är en organisk och mild produkt kan du använda den istället för handtvål, speciellt om du behöver få bort en hinna av fetare smuts, vilket ibland kan finnas på föremål som förblir i kontakt med huden och när man har svettats.
  • Ättika: blanda två matskedar i en skål med varmt vatten, blötlägg smyckena som ska tvättas i 10 minuter, använd sedan en tandborste för att försiktigt skrubba ytan och torka ordentligt med en mjuk trasa.
  • Citronsaft: den används på samma sätt som ättika, men blanda den med lika delar vatten. Överskrid aldrig 10 minuters blötläggning.
Advertisement
alexsdad87/Reddit

alexsdad87/Reddit

När det gäller ädelmetaller, särskilt om de köpts i specifika butiker av kända juvelerare, kontrollera alltid om de ger möjlighet att rengöra smyckena som köpts där gratis (vissa stora märken gör det).

I vilket fall som helst uppnås ibland fantastiska resultat helt enkelt genom att gnugga metallen under lång tid med de mjuka dukarna som används specifikt för silver. Alternativt kan man använda mjuka mikrofiberdukar, som de som ofta medföljer smycken eller till och med solglasögon och glasögon.

Vilken är din favoritmetod för att ta hand om smycken?

Advertisement