Vad är det bra för? 11 användbara och ofta förbisedda detaljer i designen hos vardagsföremål

av Hilda Maria Morgan

07 Augusti 2022

Vad är det bra för? 11 användbara och ofta förbisedda detaljer i designen hos vardagsföremål
Advertisement

Det finns föremål som vi använder dagligen men som hos vilka vi ignorerar och försummar vissa detaljer. Ibland innebär detta helt enkelt att vi inte frågar oss varför designen av en viss produkt görs just på det sättet; vid andra tillfällen betyder det istället att vi kanske till och med är omedvetna om att kunna använda detta vanliga föremål på ett ytterligare och annorlunda sätt.

Locken på take away pappersmuggarna är ett exempel. Eller det faktum att nästan alla tandborstar har olikfärgade borst. Och därtill varningslampan som tänds när bränsletanken på en bil börjar snart är tom och börjar ta av reserven. Läs vidare för att ta reda på roliga fakta om dessa och andra föremål.

Advertisement
pixahive.com

pixahive.com

Har du någonsin undrat varför tandborstens borst har olika färger? De olika längderna och positionerna tjänar till att bättre nå alla punkter i tandbågen, men färgerna? Det verkar som att de är till för att göra så att vi förstår när det är dags att byta tandborste, det vill säga när de tappar färg eller när man märker mer att borsten är böjda och slitna.

Advertisement
ubuy.td

ubuy.td

Knappen på säkerhetsbältena används för att säkerställa att spännet aldrig glider under en viss punkt, för att alltid vara lättillgänglig och fungera som bäst. Och de kan tas isär och ersättas med andra när något oväntat händer som förstör dem eller gör dem oanvändbara.

pxhere.com

pxhere.com

Såväl mjuka som hårda måttband har alltid ett litet hål i änden (och när det gäller det hårda måttbandet är det placerat på en platta böjd i 90° i förhållande till måttbandet): detta gör att du kan ta hjälp av skruvar, spikar, stift och liknande för att hålla måttbandet perfekt sträckt från en punkt till en annan och mäta exakt.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Det är inte alla som använder det, och det är inte alltid väl synligt eller ens närvarande, men de flesta backspeglar är utrustade med en hård flik, av samma material som spegelramen, som tjänar till att bekvämt justera spegeln även under körning, när glasets lutning bara måste ändras något.

Reddit

Reddit

De borstar som löper längs rulltrappornas sidor tjänar till att förhindra klädflikar eller andra riskfyllda föremål från att haka fast på sidorna av rulltrapporna.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Vi vet alla att varningslampan med formen på tankningspumpen indikerar att du har kommit in i reserven och kommer att behöva tanka så snart som möjligt. Men har du märkt att det ofta finns en triangulär pil på en av de två sidorna? Den anger sidan där tanken är!

Jt_clemente/Reddit

Jt_clemente/Reddit

Plastlocket som täcker pappersmuggarna med läsk köpta på snabbmatsrestauranger eller i snabbköpet är inte bara där för att förhindra att innehållet spills, eller för att få sugröret att sitta stadigt i mitten. Om du tar av den och vänder den upp och ner blir den nästan alltid ett perfekt glasunderlägg med en nedsänkning i perfekt storlek för att passa muggens botten.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Direkt under handtaget på kundvagnarna finns järnringar som fungerar som en förlängning av de vanliga stängerna. De kan används för att haka fast påsar på handtaget, så att man kan placera mat eller ömtåliga föremål som vi inte vill ska ligga i högen av varor inuti vagnen.

fauxshaux/Reddit

fauxshaux/Reddit

Anledningen till att de flesta mikrovågsmodeller har dörrar vars glas är skyddade av ett tätt vävt nät är att skapa en strålningsbarriär så att de inte lämnar mikron.

Advertisement
Tarun /Quora

Tarun /Quora

Plastflaskor har aldrig platt botten, särskilt om de som innehåller kolsyrade drycker: dessa fylls i själva verket av tryck och bottens form (utöver den tjockare plasten) förhindrar att behållarens struktur deformeras pga. trycket som genereras av gasen som finns i drycken.

pxhere.com

pxhere.com

Många metallegeringar som mässing är bättre för handtag, eftersom de är exempel på antibakteriella ytor och därför lämpliga för föremål som man tar på ofta och som inte lika ofta rengörs och saneras.

Kände du till alla dessa kuriosa?

Advertisement