5 enkla sätt att rengöra ditt strykjärn med vanliga ingredienser

av Hilda Maria Morgan

07 Augusti 2022

5 enkla sätt att rengöra ditt strykjärn med vanliga ingredienser
Advertisement

Oavsett om det är på grund av lite slarv när du stryker, eller för att du har att göra med hårt vatten hemma, är det ibland oundvikligt att det skapas fläckar och ränder på strykjärnet. Och du bör aldrig vänta för länge med att ta bort dem eftersom de också lämnar spår på kläderna vilket gör att alla ansträngningar som gjorts för att rengöra tygerna omintetgörs.

Det finns flera gör-det-själv-metoder för att försöka få metallytan att bli som ny igen, och de kräver ofta användning av ingredienser och ämnen som vi brukar ha i huset, som potatis, bikarbonat och ättika. Läs vidare för att ta reda på hur du kan ingripa.

Advertisement
kwietog/Reddit

kwietog/Reddit

  • Potatis, speciellt för rostfläckar: de används lite som de gör på gjutjärnspannor. Du måste skära potatisen på mitten, doppa den i lite bikarbonat och sedan gnida den mot järnet som en lätt slipande svamp. Strykjärnet måste vara kallt. Vänta cirka tio minuter och ta sedan bort all smuts med en lätt fuktad trasa. Ha också en mjuk, torr trasa redo att torka med omedelbart och ta bort eventuella rester.
  • Bikarbonat och vatten: blanda två matskedar bikarbonat med en matsked vatten för att skapa en mjuk pasta som du gnider på strykjärnet med hjälp av en gammal tandborste. Undvik dock att få den på ånghålen, så att inte bikarbonaten kommer in där. På de små hålen kan man dock passera med tops indränkta i ättika.
  • Ättika: ta en gammal handduk, blötlägg den i ättika och lägg den i en liten balja eller i diskhon/badkaret. Lägg strykjärnet på handduken, så att järnet kommer i kontakt med ättikan och vänta 30 minuter innan du tar bort och gnuggar bort de upplösta resterna av fläckarna.
  • Magic Eraser: ibland är det mer än tillräckligt att gnugga det Magic Eraser för att få ditt strykjärn att bli så gott som nytt!
  • Salt och tidningspapper: sprid ut ett ark tidningspapper (eller till och med de bruna matkassarna), strö över salt, sätt på strykjärnet till maxtemperatur och för sedan över saltet tills det är rent.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra metalldelen av strykjärnet?

Advertisement