Rengör fogarna på ett ögonblick och utan ansträngning, den här kvinnan på TikTok lyckades nästan av en slump

av Hilda Maria Morgan

04 Augusti 2022

Rengör fogarna på ett ögonblick och utan ansträngning, den här kvinnan på TikTok lyckades nästan av en slump
Advertisement

Vi känner alla till att de små springorna mellan golvplattorna är en riktig behållare för smuts: det krävs väldigt lite för att märka att fogarna sakta blir mörkare och smutsigare, om du inte ägnar dig åt noggrann rengöring av dem med jämna mellanrum.

Att ha en ångtvätt befriar dig från mycket ansträngning, men alternativt finns det många gör-det-själv-medel att använda beroende på fall som ofta är mycket effektiva. Och så finns det också metoden som upptäcktes nästan av en slump av en TikTok-användare, som verkar vara riktigt snabb och enkel.

via @livecomposed/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @livecomposed/TikTok

Video tutorial via @livecomposed/TikTok

Det handlar inte om att använda bikarbonat, citronsyra, citronsaft, väteperoxid, tandkräm och liknande (ingredienser som brukar användas till huskurer av denna typ); du kommer inte heller att behöva spendera mycket tid på knäna på golvet för att skrubba varje fog med speciella borstar eller ens gamla för tandborstar.

Faktum är att, som @livecomposed berättar i sin video, kan det också räcka med ett utmärkt avfettningsmedel för ytor.

Kvinnan råkade faktiskt av misstag hälla lite avfettningsmedel på golvet, och när hon tog bort produkten med hjälp av en enkel mopp, som gneds som vanligt mot golvytan, såg hon att fogarna mellan plattorna blev jätterena.

Vid det laget satte han metoden på prov:

  1. Först hällde hon mer flytande avfettningsmedel på golvet.
  2. Med hjälp av en borste till fogar (men normala går också bra) fördelade hon produkten längs med springorna som skulle rengöras, men utan att gnugga för att få bort smutsen.
  3. Strax efter moppade hon som för att tvätta på golvet och fick bort smutsen mellan plattorna också.

Vilket avfettningsmedel kan fungera? Enligt @livecomposed är den som används en giftfri, som kan användas utan risk för den egna hälsan eller den för djur och barn. I kommentarerna till videon kan man läsa att om man använder den här metoden väldigt ofta, och använder mycket kraftfulla och industriella avfettningsmedel, så blir det i slutändan inte bara är skadligt för hälsan utan dessutom slits även golvet.

En person skrev: "Ja, det fungerar tillfälligt, men det tar också bort den glansiga finishen från golvplattorna, och med tiden eroderar även ytan." En annan kommenterade: "Var dock försiktig, med tiden börjar betongen som förenar plattorna spricka. Jag har ångrat att jag använde den här metoden efter ett tag."

Vårt råd är därför att först och främst ta till avfettningsmedel som inte är alltför aggressiva, och i vilket fall som helst att använda medlet i fråga endast då och då, när smutssituationen kanske är som värst, medan för vanligt underhåll de metoder som de är vanligtvis används, även om det är lite mer mödosamt.

Advertisement