Kaffesump för att gödsla tomatplantor: fungerar deT verkligen?

av Hilda Maria Morgan

10 Augusti 2022

Kaffesump för att gödsla tomatplantor: fungerar deT verkligen?
Advertisement

Det pratas verkligen mycket om användningen av kaffesump för att främja växternas hälsa, både prydnadsväxter (särskilt acidofila sådana som hortensior eller azaleor) och de som odlas i trädgården. Och i den senare kategorin är det mest tomater som, enligt det vanliga ryktet, gynnas av att kaffesumpen integreras i odlingsmediet.

Det sägs faktiskt att kaffesump kan fungera som ett kostnadsfritt naturligt gödningsmedel vilket gör växterna mer livskraftiga, mer produktiva och att de får vackrare och smakrikare grönsaker. Men överensstämmer denna tro med sanningen? Svaret är inte unisont. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Anledningen till att kaffesump tros fungera som gödningsmedel för tomatplantor är att dessa växter växer bäst i lätt sura jordar. Så att lägga kaffesump i jorden kan hjälpa till att uppnå detta.

Det stämmer i viss mån att kaffesump naturligt kan försura jorden, men det gör det i små doser och under lång tid. I själva verket kan det hända att kaffesumpen ibland till och med är alkalisk eller neutral, och alltså inte gör de nödvändiga förändringarna i jorden.

Kaffesump innehåller cirka 2% kväve och varierande mängd fosfor och kalium (byggstenarna för växttillväxt), så att blanda ner sumpen tomatplantornas jord är ett naturligt sätt att tillsätta dessa viktiga ämnen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Förvänta dig dock inte blixtsnabba resultat: det kan ta minst veckor för kaffesumpen att få effekt på jorden från vilken tomatplantor hämtar sin näring.

Det är därför inget fel att ta torr kaffesump och strö ut den på jorden och sedan bearbeta jorden något för att allt ska blandas.

Kan vanliga gödselmedel ersättas med kaffesump?

Gödselmedel med långsam frisättning är det bästa sättet att säkerställa livskraftiga och produktiva växter, och innehåller de ämnen som tomater behöver i högre koncentrationer än bara 2 % kväve i kaffesump.

Du kan därför enkelt blanda i kaffesump om plantan inte har några speciella behov, eller någon uppenbar brist, och kanske kommer du att kunna uppskatta långsiktiga resultat, men om du vill ingripa snabbt och synligt är det bättre att tillgripa normala gödselmedel.

Kaffesumpen är hur som helst en utmärkt "ingrediens" att lägga till i komposthögen, och så är den verkligen användbar för hela köksträdgården och trädgården!

Advertisement