Trädgårdsmöbler i trä: ta reda på hur du tvättar dem med natriumperkarbonat

av Hilda Maria Morgan

09 Augusti 2022

Trädgårdsmöbler i trä: ta reda på hur du tvättar dem med natriumperkarbonat
Advertisement

Trädgårdsmöbler i trä är eleganta inredningselement som har en verkligt tidlös charm: oavsett om de har mer klassiska eller modernare linjer kan de faktiskt integreras med stil i vilken bakgrund som helst, och det är lätt att dekorera dem med kuddar av olika typer för att göra dem bekvämare och vackrare.

Vi vet alla att de kräver särskild och mer noggrann vård av vissa konsthartser eller och med smide: impregneringsmedel, ytbehandlingsprodukter som tätar och impregnerar träet så att det bäst tål väder och vind, förstås... Men också periodisk rengöring för att ta bort spår av smuts. Det är dock ett ömtåligare material än andra, men hur undviker man att skada det med för aggressiv rengöring? Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
HatesNewUsernames/Reddit

HatesNewUsernames/Reddit

Man tror ofta att en högtryckstvätt kan användas för att "skrapa bort" smutsen som samlas på träets yta. Visst kan det verktyget, som fungerar för många andra typer av utemöbler, ta bort smuts, men det är också väldigt aggressivt. Den mekaniska verkan av högtrycksvattenstrålen på träet slutar med att de två fibrerna, som är fyllda med sporer, exponeras: det är därför vissa typer av mögel eller till och med alger kan växa på trädgårdsmöbler.

Ett giftfritt, ekologiskt hållbart och biologiskt nedbrytbart alternativ är natriumperkarbonat. Faktum är att detta ämne inte lämnar rester som skadar miljön, det är inte brandfarligt eller explosivt och späds lätt ut i vatten. Det har också den extra fördelen att inte heller skadar djur, växter och människor.

Hur man använder natriumperkarbonat för att rengöra utomhusträ

Du behöver

  • en sprayflaska
  • 1 liter vatten
  • 50 gram natriumperkarbonat (som även kan hittas på nätet, eller i välsorterade hushålls- eller naturläkemedelsbutiker)
  • en borste

Tillvägagångssätt:

  1. Med en borste eller pensel ta bort det grövsta av smutsen (damm och liknande) från träet, rengör ytan noggrant.
  2. Fyll en sprayflaska med 1 liter ljummet
  3. Häll i natriumperkarbonat och blanda väl.
  4. Spraya på ytan som ska tvättas.
  5. Låt det verka i 20 minuter.
  6. Med en mjuk borste, skrubba eventuella envisa smutsfläckar.
  7. Skölj med vatten.
  8. Låt det torka.

Du kommer att märka att träet blir ljusare under de följande dagarna. Faktum är att när perkarbonatet kommer i kontakt med vatten producerar det mycket syre, som verkar på smutsen genom att "lösgöra" den från träet.

När möblerna är helt torra kan du fortsätta med produkterna som ger näring och tätar träet, för att få det att bli perfekt.

Har du någonsin provat denna rengöringsmetod?

Advertisement