8 gyllene regler för att bära skor som passar alla tillfällen och matcha dem perfekt

av Hilda Maria Morgan

23 Augusti 2022

8 gyllene regler för att bära skor som passar alla tillfällen och matcha dem perfekt
Advertisement

Det är välkänt att modevärlden har sina egna regler och sin egen etikett. Skobranschen har också några, och att känna till några grundläggande fakta kan hjälpa dig att välja rätt par med mer medvetenhet och mindre obeslutsamhet. Användningstillfällena är mycket viktiga inom alla modeområden. Att förstå dess betydelse innebär att alltid veta vad, hur och när man ska bära ett visst plagg.

För skor är detta särskilt sant eftersom de på egen hand har kraften att komplettera, förbättra eller förstöra en look. Det är konstaterat att mode också är frihet, genom att ha möjligheten att veta vilken etikett som anses vara ett stilfel och vilka som inte är det kan bara förbättra vår vardag. Här är några grundläggande tips.

Advertisement

Skor och arbetsmiljö

Ett första, grundläggande, användningstillfälle att ta hänsyn till vid val av skor är arbetsmiljön. I synnerhet kontoret kräver alltid en precis klädkod. Men det finns kontor och kontor och alla har inte samma regler.

En formell och konservativ arbetsmiljö som en advokatbyrå eller notarie, eller något som har med det administrativa att göra, kommer att föredra en mer sober klädsel. Alltså gäller klassiska skor med klack och spetsig tå, eleganta men oansenliga, i neutrala färger och material.

Advertisement

Även med platta skor går bra, som balettskor eller mockasiner, i neutral modell, material och färg.

När kontoren i fråga däremot är kreativa och mer informella miljöer är etiketten mycket mindre stel och det är grönt ljus även för starka färger och mer speciella och moderiktiga modeller som blir självklara. Det är dock bättre att inte överdriva för att undvika att ”trampa snett”.

På dagen

Under dagen är nästan allt tillåtet, alltid med hänsyn till användningstillfällena. Generellt rekommenderas ljusa färger, bekväma material och modeller för vardagsbruk och, om du vill ha lite höjd, kilklackar, plattform eller kanske de populära fyrkantiga klackarna.

Om du däremot väljer platta skor, välj superfärgglada mockasiner, balettskor och espadrillos. Det är bäst att undvika stiletter, strass, paljetter och material som siden eller sammet under dagen, om du inte ska på bröllop eller liknande tillställningar.

Advertisement

Till kvällen

På kvällen är höga och tunna klackar och allt som glittrar de stora huvudpersonerna. Bättre dock att vara noga med att inte överdriva, matcha alltid skon efter outfiten, plats och tillfälle.

Vita och ljusa färger

Vita eller mycket ljusa skor, även om de är kängor eller stövlar, är bäst att använda endast på våren/sommaren, med sällsynta undantag.

Advertisement

Blanda med balans

Huvudingrediensen i en perfekt look är alltid balans. En för kort kjol kräver till exempel inte för hög klack och vice versa. Precis som mycket färgglada skor ser bättre ut när de kombineras med mer neutralt färgade kläder och vice versa. Tricket är att veta hur man balanserar kläder och skor.

Sandaler och strumpbyxor

Strumpbyxor som bärs med sandalerna har legitimerats. Var dock noga med att inte blanda färgerna för mycket och att inte lämna sömmar i sikte.

Advertisement

Skovård och hygien

För etiketten kommer en smutsig eller skadad sko absolut inte att göra ett bra intryck. Du bör därför vara noggrann både inuti och utanpå skorna, rengöra dem med jämna mellanrum och håll dem väl omhändertagna. Detta kommer också att påverka kvaliteten på hela outfiten och hur du presenterar dig själv.

Tygskor

Och slutligen, de älskade tygskorna. Lyckligtvis har mode frigjort deras användning nästan i alla sammanhang och idag kan de verkligen bäras till vad som helst. Reglerna att följa i detta avseende är få och alltid relativa och vad vi har sagt om att veta hur man ska balansera. Ljusa färger och mönster kombineras bäst med mer neutrala outfits och undvik att blanda för många. Undantagen är klassiska vita sneakers med minimala linjer, som de av tyg, som passar till allt.

Kort sagt är rådet att ta mode som ett spel som oundvikligen har regler. Hur som helst, ha kul.

Advertisement