Gör ditt eget allrengöringsmedel med några enkla ingredienser

av Hilda Maria Morgan

13 December 2022

Gör ditt eget allrengöringsmedel med några enkla ingredienser
Advertisement

Många av oss brukar ha många olika rengöringsprodukter beroende på material och vilken yta som tvättas då och då. Det är inget fel med det, men ibland innebär detta inte bara en högre kostnad, utan också irritationen över att plötsligt vara utan något av de specifika tvättmedlen, när det skulle behövas.

Därför är det användbart att även ha några produkter som verkligen är allsidiga, som kan täcka ett brett spektrum av eventualiteter när det gäller vanligare hushållssysslor. Ett gör-det-själv-recept att prova involverar användningen av Marseille-tvål, en klassiker bland huskurerna, och natriumperkabonat, ett miljövänligt blekmedel som finns i många produkter på marknaden. Läs vidare för att ta reda på hur du förbereder medlet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad behövs:

  • 1 liter vatten, gärna varmt
  • 125 gram Marseille-tvål (det är hälften av en standard tvål så som man köper dem i mataffären, vilka fungerar bra till detta botemedel)
  • 1 matsked natriumperkarbonat (ca 15 gram)
  • 200 ml väteperoxid (ungefär ett vanligt glas), det på 130 volymer rekommenderas, som dock vanligtvis används för att ljusa upp trä, så det kan ha oönskade effekter på vissa ytor i huset. För en mildare produkt kan du välja en lägre koncentration. Vid städning rekommenderas generellt 3 % väteperoxid (10 volymer), så prova det först.
  • En skål att blanda allt i
  • En träslev
  • En flaska för förvarandet av produkten

Advertisement
Creativo

Creativo

Tillvägagångssätt

  1. Reducera Marseille-tvålen till flingor, så att den löser sig bra i vattnet.
  2. Häll det varma vattnet i skålen och tillsätt tvålflingorna, rör om tills det smält helt.
  3. Tillsätt natriumperkarbonatet och väteperoxiden och blanda igen för att erhålla en homogen blandning.
  4. Häll upp i din valda flaska och det är redo att användas!

Före varje användning, kom alltid ihåg att skaka produkten lite grann. Du kan också lägga till några droppar av en eterisk olja efter behag (tea tree, eukalyptus, lavendel rekommenderas framför allt), också beroende på vilken typ av ytor du tänker använda detta tvättmedel på.

När det gäller natriumperkarbonat: det är ett ekologiskt hållbart ämne, säkert för miljön eftersom det inte är giftigt för djur, växter och människor. Det är biologiskt nedbrytbart, icke brandfarligt eller explosivt och lättlösligt i vatten. Så om du hittar den kombination som är rätt för dig med väteperoxid redan i låga volymer kommer du att ha en icke-aggressiv men effektiv produkt, som även kan användas på ömtåligare ytor som trä, marmor och liknande. För en mer bekväm applicering av rengöringsmedlet kanske du föredrar att späda ut det ännu mer och använda det i en sprayflaska.

I vilket fall som helst är det alltid tillrådligt att förbereda gör-det-själv-produkter i små mängder första gången, för att endast använda dem på en minimal del av ytan och observera eventuella oönskade reaktioner på materialet.

Advertisement