Bekämpa oordningen: enkla tips för ett felfritt hem

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2022

Bekämpa oordningen: enkla tips för ett felfritt hem
Advertisement

Även den mest röriga personen i världen måste erkänna att det att gå in i ett hus som verkar välorganiserat gör ett gott intryck, och att röra sig i ett utrymme som är utrustat med allt du behöver på ett ordnat sätt hjälper dig ofta att ta itu med olika uppgifter på ett lugnare och mer koncentrerat sätt. Så, utöver de utrymmen där vi kan låta den typen av kaos råda som är vettigt för oss, den typen där vi hittar allt vi behöver, är det alltid bra att göra allt för att bättre organisera alla andra rum i huset, särskilt de gemensamma utrymmena eller där gästerna tas emot.

Det innebär ofta att man måste hitta en plats för allt som trängs på de synliga ytorna, och då kan man lösa allt genom att hitta de metoder och tillbehör som passar för att ta vara på de befintliga garderoberna och förråden till fullo. I detta avseende finns det några tips att ständigt ha i åtanke.

Burkar, korgar och olika behållare

Även om vi kan ha räknat på millimetern med invändiga fack i möblerna som vi ska möblera de olika rummen med, så kommer det ett ögonblick då vi måste placera fler föremål på de synliga hyllorna, eller inuti de olika interna facken och lådorna, än de som skulle garantera ett minimalt och ordningsamt utseende.

Ur estetisk synvinkel, om vi verkligen vill ha de olika tillbehören som behövs i badrummet (bomullsrondeller, kammar och penslar, sminksvampar och liknande) synliga, samt verktygen eller ingredienserna som oftast används i köket, överväg att ta ut dem ur sina lådor och stoppa dem i en serie burkar, korgar och behållare som har ett enhetligt utseende. Allt kommer genast att verka mer ordnat och elegant.

Advertisement

Om vi gör så här där det inte finns mycket tillgängligt utrymme på de fria ytorna, skapar vi en visuellt irriterande röra, och städningen blir ännu mer utmanande. Då är det bättre att använda de behållare som nämns ovan inuti möblerna och på hyllorna.

Detta gäller verkligen överallt, även i linneskåpen. Det viktiga är att alltid använda varje behållare för samma användning: i grund och botten är vi vanemässiga när vi gör våra inköp, så det räcker att ange med en etikett vad vi har placerat i lådorna eller korgarna där vi inte kan se innehållet för att få en överblick, och allt blir snyggare och ordningsfullare.

Genom att göra det kommer vi att tvingas "jobba" bara när vi måste sortera inköpen: att ta ut dem från deras förpackningar och flytta dem till de olika behållarna som ska användas och återanvändas tar tid, men vi tjänar in den sedan när vi behöver leta efter sakerna när de ska används. Du behöver inte rota i stökiga högar längre!

Gömma

Sedan finns det vissa saker som det är omöjligt att flytta eller eliminera, som sladdarna till flertalet hushållsapparater och elektroniska enheter. Speciellt om vi har multiuttag.

I så fall blir knepet att gömma dem: ta speciella korgar, eller leta efter kreativa lösningar som olika trompe l'oeil (göm till exempel routern bakom låtsasböcker, som bara består av bokryggar men som ser helt äkta ut), och dölj allt som oundvikligen är oordnat från åsynen.

En korg som samlar allt du inte vet var du ska lägga när du städar i farten är ett av de bästa hjälpmedlen, de bör finnas i varje rum. Och kanske blir det också det magiska stället att leta efter allt som inte längre går att hitta.

Advertisement

Avdelare

Ibland verkar det som en av de utgifterna som kan skjutas upp, men det är värt att överväga dem i minst en låda för att sedan förstå om de verkligen kan hjälpa oss eller inte: vi pratar om avdelare som skapar snygga fack som fyller ut hela det tillgängliga utrymmet, men med metod.

En låda där detta alltid är användbart är skrivbordslådorna, men även underklädeslådorna blir mycket bekvämare att använda efter att ha delat dem med inre i fack.

Långsamt inser vi att det är något som kommer väl till pass även i stora lådor där vi har lagt endast stora föremål. För att inte tala om att det är lättare att hålla själva lådan ren, när du bara behöver rengöra facken inuti, som är lätta att ta bort.

Advertisement

Lock till kastruller och matlådor

De som älskar att laga mat utrustar sig med kastruller, stekpannor och grytor av alla de slag, samt behållare för förvaring av mat av olika slag. Var och en av dessa har lock som tar upp utrymme. När man försöker sätta ihop allt inuti en möbel är det praktiskt taget omöjligt att undvika de betänkligt balanserade högarna som kollapsar så fort man försöker nå det som var mest gömt.

Det första som behöver göras är därför att separera kastruller eller behållare från sina respektive lock, och skapa stöd för att skapa ordning emellan dem. Det skulle kunna vara krokar på innerdörrarna för locken.

Men skenor är också mycket bekväma, vilket gör att du kan ställa alla typer av lock ordningsamt sida vid sida: de tar upp mindre utrymme och det blir mycket lättare att ta och lägga undan locken.

Advertisement

Föremål skapade för andra ändamål, såsom dokumenthållare eller tidningsställ, fästa på väggarna eller skåpsdörrarna, kan också göras om till lockhållare.

Väggkrokar och väggorganisatörer

Vi har alla de muggar som vi använder oftast, från stora för mjölk till mindre för te- eller kaffekoppar. Istället för att behöva stapla vingliga torn inne i köksskåpen varje gång så är det bättre att ge stöd där var och en har sitt eget boende, och det kan också räcka med krokar på väggen, eller att sätta fast in under skåpen!

Detta är bara några tips att ha i åtanke, men redan med dem kan stor skillnad göras. Vilket är ditt favoritsätt för att hålla ordning i ditt hem?

Advertisement