11 kreativa jobb för att fantasifullt återvinna tonfiskburkar

av Hilda Maria Morgan

31 Oktober 2022

11 kreativa jobb för att fantasifullt återvinna tonfiskburkar
Advertisement

Tonfisk, andra typer av fisk eller till och med konserverat kött: vi köper dem ofta i plåtförpackningar som vi inte tänker extra gång på innan vi slänger dem i soporna, men ändå kan de burkarna bli medelpunkterna i roliga återvinningsprojekt.

Med lite fantasi kan vi faktiskt testa våra konstnärliga färdigheter genom att förvandla dessa burkar till många färgglada och fina föremål för att inreda på ett originellt och personligt sätt. I själva verket kan de bli klockor eller väckarklockor, men också krukor till suckulenta växter, fotoramar med mera: det gäller bara att hitta rätt inspiration, att tvätta dem väldigt noggrant och framför allt att vara noga med att släta till eller böja de vassa kanterna för att inte bli skadade när vi använder dem, och så kan du kasta dig ut i något projekt för att spendera ett par timmar i kreativitetens namn.

Advertisement

På mataffären, plantskolor och marknader är det lätt att hitta suckulenta växter av riktigt små dimensioner: de är perfekta för att skapa bedårande kompositioner i små behållare som tonfiskburkar, kanske till och med dekorerade med decoupage och sedan berikade med olika detaljer och figurer för att ge liv åt unikt pynt.

Advertisement

Lite färg och sedan beslag, tyg eller juteband ... Allt du vill dekorera burkarna för att använda som burkar för suckulenta växter, väldigt söt även när den monteras vertikalt på träpaneler eller brädor som ska fästas på väggen.

Bitar av keramik eller glasbitar och sedan ett lager spackel: på kort tid kan du dekorera tonfiskburkarna med skräddarsydda mosaiker, och sedan fylla dem som du vill.

Med mosaiktekniken kan du också använda olika typer av småsten och grus, och kanske genom att återanvända både de små tonfiskburkarna och andra större och högre konserver kan du skapa dig en fantastisk uppsättning krukor.

En annan idé för DIY-dekoration: lim, pincett och massor av färgglada pärlor. De kommer att få ett exotiskt utseende!

Advertisement

Bland de mest bedårande projekten att överväga finns även bordsklockor. Lite färg, några korkar som stödfötter och så mekanismen med visarna (oftast batteridriven), och vips kan du skapa mycket fina klockor, även perfekta som presenter.

Och de är söta även när de hängs på väggen.

Advertisement

De skulle också kunna vara enkla prydnader att fylla med dekorationer i ren shabby chic stil.

Ett foto inuti varje burk: det är mycket enkelt att skapa originella fotoramar, att hänga på väggen eller till och med limma ihop för att placeras på möblernas hyllor.

Advertisement

Om de är tillräckligt djupa för att hålla ljus är det supergulligt att använda dem som ljushållare.

Och om du är noga med att inte skada ett plåtburklock för mycket när du öppnar det, krävs det inte mycket för att platta till det igen och använda det till gör-det-själv-dekorationer, alltid efter att du har slipat eller täckt de vassa kanterna med något (silikon, rep, etc.) som gör dem ofarliga.

Hur skulle du vilja återvinna tonfiskburkar?

Advertisement