Några mycket användbara tips för att bli av med dålig lukt i tvättmaskinen

av Hilda Maria Morgan

04 Augusti 2022

Några mycket användbara tips för att bli av med dålig lukt i tvättmaskinen
Advertisement

Det kan hända att tvätten, så fort den kommer ut ur tvättmaskinen, luktar illa. Det är ett vanligare problem än man tror och kan ha olika orsaker.

Illamående lukter kan tränga igenom nytvättade kläder. För att undersöka och upptäcka orsakerna är det dock möjligt att använda knep och strategier för att lösa saken och förhindra att det händer igen. Vi har listat de viktigaste möjliga orsakerna och relaterade lösningar nedan. Låt oss se i detalj vad vi pratar om.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns fyra huvudtyper av dålig lukt och deras möjliga orsaker.

  • När du luktar avloppsvatten är det bra att se till att det inte finns några trasiga rör och att det egentligen inte är gas från avloppet vilken kan skada din hälsa. Om tvättmaskinen rengörs men stanken kvarstår måste du undersöka det på ett noggrannare sätt, kanske genom att ringa en rörmokare.

  • Det kan också hända att det finns en antydan till mögel eller fukt. Det beror förmodligen på att vatten ansamlats i sprickor och hörn av tvättmaskinen och stagnerat. Eller det kan vara en strumpa eller något annat litet blött plagg som har fastnat i gummitätningen nära öppningen. I allmänhet är det bra att lämna tvättmaskinen öppen för att låta vattnet torka utan att det stagnerar och för att undvika att trumman överbelastas under tvättningen.

Advertisement
shortys77777/Reddit

shortys77777/Reddit

  • Om det luktar bränt har du att göra med någon del som överhettas eller inte fungerar som den ska och det är absolut tillrådligt, för din säkerhet, att ringa en fackman för att fastställa skadan och reparera den.

  • Vid andra tillfällen påminner den obehagliga lukten om ruttna ägg och det fallet är våra fiender mögel och bakterier som spritt sig på grund av kvarvarande smuts. Den enda lösningen, i det senare fallet, är rengöring.

nicblair/Reddit

nicblair/Reddit

Varje del av tvättmaskinen kräver sedan en specifik typ av djuprengöring. Tillsammans kan de bidra synergistiskt för att eliminera problemet med dålig lukt.

  • Om du har upptäckt att problemet är igensatta rör eller filtret är det alltid mycket bäst att få dem rengjorda av rörmokaren. Det enda som är tillrådligt att göra själv, med jämna mellanrum, är att tömma vattnet från nödavloppsslangen till en balja.

  • Om du inser att luktproblemet är relaterat till sprickor och dolda områden i tvättmaskinen är det enkelt att fixa det. Du kan rengöra dem i några få steg genom att fylla en sprayflaska med en blandning av vatten och ättika blandat i lika delar. Spraya på de drabbade delarna och efter att ha lämnat det ett tag, rengör allt noggrant med en fuktig trasa.

Pixabay

Pixabay

  • För att rengöra tvättmedelslådan, en annan kritisk punkt där mögel och bakterier lätt kan samlas, ta bort den. Fyll den med varmt vatten och tvål och efter minst en timme, ta bort all smuts med hjälp av en gammal tandborste. Skölj och torka av med en trasa indränkt i blandningen av vatten och ättika som vi redan har nämnt. Byt bara ut lådan efter att den har torkat ordentligt.

  • Vid det här laget kan du gå vidare till att rengöra trumman, vilket utan tvekan är ett avgörande steg för att eliminera dålig lukt. Häll ättika eller blekmedel i tvättmedelslådan eller trumman om du laddar från toppen. Starta en lång tvättcykel, var noga med att välja högsta möjliga temperatur. Efter tvätten lämna luckan öppen tills den är helt torr.

Genom att vidta de rekommenderade försiktighetsåtgärderna och utföra de föreslagna rengöringsmetoderna då och då, bör den dåliga lukten lätt försvinna. Kontinuitet är oavsett viktigt.

Advertisement