11 förtrollande dammar att hämta inspiration från för att skapa en oas av lugn i trädgården

av Hilda Maria Morgan

03 Augusti 2022

11 förtrollande dammar att hämta inspiration från för att skapa en oas av lugn i trädgården
Advertisement

Ljudet av vatten som porlar är ett naturligt ljud som hjälper oss att spänna av närverna och främjar avslappning, och även av denna anledning är närvaron av en vattenkropp ett grundläggande element i arkitekturen i det orientaliska landskapet, men som bretts ut i väst sedan århundraden. Oavsett om det är en minivattenträdgård inuti en liten behållare, eller dammar som verkar helt naturliga i landskapet, är dammar alltid ett värdefullt tillskott för att njuta av i lugn och ro.

De lyckas sedan också ge liv åt ett litet ekosystem som berikar trädgården med många arter, och det är verkligen något väldigt vackert att beundra. Låt dig inspireras av bilderna nedan.

Advertisement

En utgrävning och allmänt prefabricerade tankar är den snabbaste och billigaste lösningen för att installera dammar av alla dess slag, och det finns projekt som är utformade för att skapa ett landskap som ser riktigt naturligt ut.

Advertisement

Detta förtar inte det faktum att vattenträdgårdar i containrar av alla slag också har sin charm. Till exempel kan en Stock tank skapa både supertrendiga pooler och en damm för att odla näckrosor.

Och om du vill använda behållare, låt din fantasi flöda: till exempel kan till och med en båt hysa en damm!

Samt gamla fontäner, ännu finare blir det om de sedan omges av mycket växtlighet.

Det är dock inte säkert att alla har stora utrymmen för att gräva egna dammar, då kan den så kallade "containerdammen" vara intressant, det vill säga dammar som skapas i små containrar, kanske till och med att byggas med DIY, i trä eller metall.

Advertisement

Och om du inte vill gräva i marken kan du även placera en prefabricerad tank i en upphöjd rabatt så blir det ännu lättare att ta hand om växter och fiskar i dammen.

I allmänhet bör man fixa ett system för cirkulationen av vattnet, för att rena det och få det tillbaka till dammen igen, och att lägga till ett scenografiskt vattenfall är alltid ett fascinerande val.

Advertisement

Men många föremål kan också användas som fontän för detta ändamål, som till och med ett gammalt vinfat.

Precis som för en pool kan utrymmet runt dammen förses med både växter och en sittgrupp.

Advertisement

Att skapa en akvatisk rabatt är inte heller dum, kanske också att dra nytta av vattnet som rinner från rännorna.

Till sist, vad sägs om en liten sjö som också skapar en liten bäck? Det är en mer ovanlig form men riktigt vacker!

Skulle du vilja ha en damm i trädgården?

Advertisement