6 enkla och geniala knep att använda i hemmet för att förenkla vardagen

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2022

6 enkla och geniala knep att använda i hemmet för att förenkla vardagen
Advertisement

Att spendera mindre tid för att få ett tillfredsställande resultat som det du får med några få drag fungerar mycket längre: det är definitionen av briljanta knep som jagar bort stress. Och ibland är det just anhopningen av många små dagliga irritationsmoment som förstår stämningen i våra dagar, så varför inte skingra irritationen från början genom att ta till en helt personlig arsenal av briljanta knep och trick?

Hemma kommer de alltid till nytta, så det är värt att göra dem till dina egna: från metoden att skära massor av körsbärstomater i ett slag till att undvika att badrumsspegeln blir dimmig efter varje dusch, nedan hittar du 6 life hacks som är värt att praktisera, även om det bara är för en liten stund av nöje och tillfredsställelse då och då.

Advertisement
Clean Freak & Germaphobe/YouTube

Clean Freak & Germaphobe/YouTube

Skräp kommer alltid att generera dålig lukt, i köket såväl som i badrummet, även när varje yta i rummet har tvättats och är obefläckad och doftande. Så i väntan på att kunna tömma hinken vid rätt tidpunkt, varför inte deodorisera den effektivt och ekonomiskt? Det har säkert hänt att du har använt bomullstussar, eller till och med lite hushållspapper efter behov. Jo, de som inte är särskilt smutsiga men som ändå måste slängas kan blötläggas i några droppar av en valfri eterisk olja och blir på så sätt deodoranter utan avfall.

Advertisement
Clean Freak & Germaphobe/YouTube

Clean Freak & Germaphobe/YouTube

Det är irriterande att behöva torka av badrumsspegeln varje gång man använder varmt vatten, men det finns ett knep som gör att du inte behöver göra det varje gång: sprid bara ett lager raklödder (vitt, gelfritt) på glaset, ta sedan bort allt genom att gnugga med en trasa, utan att skölja. I dagar kommer det inte imma!

Om dammsugaren inte har ett munstycke som gör att du kan komma in i de mest obekväma springorna, som till exempel fönsterkarmarna, kan du ta hjälp av toalettpappersrullarna, vilket blir ett slags gör-det-själv-förlängning.

Maja East/YouTube

Maja East/YouTube

En video som har tittats på runt om i världen: det är den av Maja East som visar den mycket enkla gesten med vilken man sätter locken till grytorna kastrullens handtag för att undvika att lämna dem runt om i köket. Ett behändigt knep när det inte finns mycket utrymme tillgängligt, och det fungerar utmärkt med de flesta kastrullsmodeller.

@steph230"/TikTok

@steph230"/TikTok

När vi lagar broccoli tar vi för det mest bort den tjockare och hårdare stammen som förenar dem, och sedan kokar vi ändarna i vattnet. Vi skulle kunna spara mycket tid genom att lägga all broccoli upp och ner i vattnet, så att stjälken sticker ut, och sedan, när den del vi är intresserade av är tillagad till perfektion, ta upp och mycket snabbt skära bort det som skiljer knopparna från själva stammen!

Advertisement
DaveHax/YouTube

DaveHax/YouTube

Att skära körsbärstomater på mitten tar lite. Men om du lägger dem mellan två tallrikar (eller till och med mellan en skärbräda och ett platt lock, som de på matbehållare eller till och med locket till en kastrull eller stekpanna), arrangerade i ett enda lager, och trycker ner tallriken lite (eller locket), då behöver du bara föra en stor och vass kniv genom öppningen mellan de två tallrikarna (eller mellan skärbräda och lock) och med ett enda snitt delar du dem alla på mitten.

Kände du redan till dessa knep?

Advertisement