Luftkonditioneringsvatten: 4 sätt att återanvända det och undvika onödigt släng

av Hilda Maria Morgan

30 Juli 2022

Luftkonditioneringsvatten: 4 sätt att återanvända det och undvika onödigt släng
Advertisement

När luftkonditioneringsapparaterna är igång nästan kontinuerligt under de varmaste tiderna på året, kommer samtidigt som de kyler och avfuktar luften i våra hem alltid en viss mängd vatten att drivas ut ur systemet. I allmänhet är apparaten som är monterad utanför husen utrustad med ett avloppsrör som leder vattnet någon annanstans. Det finns de som låter det rinna ut fritt på gräsmattan eller i en rabatt, de som har tillhandahållit ett förvaringssystem och de som snabbt fixar till att det rinner ut i någon behållare.

Men vad kan man göra med vattnet som samlas in på det sättet? Det är trots allt renat vatten, utan alla de ämnen som vi hittar i det som tillförs av husets kranar, och därför kan det vara användbart på olika sätt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Först och främst är det bra att tillhandahålla någon uppsamlingstank, där det är möjligt: ​​nedgrävd eller inom synhåll, gömd i någon soptunna, men i alla fall stängd så att inga insekter eller diverse smuts hamnar där. Åtminstone behöver du en provisorisk lösning som burkar, hinkar eller pannor, som bör kontrolleras så ofta som möjligt.

  • Bevattning: anslut vattenuppsamlingstanken till balkongen eller trädgårdens bevattningssystem. Om du har en rabatt dit vattnet rinner går det bra att bara låta slangen hälla vattnet i marken, även om det fortfarande kan bli ett slöseri när växterna inte behöver vattnas för ofta (och kan till och med orsaka rotröta om för mycket vatten kommer dit).

    Alltså kan du tömma tanken eller hinken även i vattenkannor för att ge vatten till andra växter utan att förbruka vattensystemet i hemmet.

  • Rengöring av utvändiga ytor: från fönster till trädgårdsmöbler, samt golv. Vattnet fungerar också bra för liknande användningar, såklart bör det användas då med lämpliga produkter eller rengöringsmedel.

  • Städning: det är vatten som även kan användas för att tvätta husets golv, precis som du gör utomhus, även om det är lite mindre lämpligt för hemhygien, eftersom det fortfarande kan innehålla en del bakterier. Den lämpar sig därför för tillfällen där man använder produkter som blekmedel.

  • För fontäner eller dammar i trädgården: om du har en vattenträdgård eller annan vattenfunktion hemma kan du också använda vattnet från luftkonditioneringsapparaterna till det.

Hur återanvänder du i allmänhet vattnet från luftkonditioneringsapparaten?

Advertisement