3 städprodukter som du även kan använda på alternativa sätt i huset

av Hilda Maria Morgan

06 Augusti 2022

3 städprodukter som du även kan använda på alternativa sätt i huset
Advertisement

Att städa huset är en daglig syssla som gör att vi använder massor av olika tvättmedel för de olika rummen och ytorna. Faktum är att det finns produkter som lämpar sig för olika material, eller för olika användningsmetoder, det finns till och med olika dofter för att möta varje typ av smak och behov. Ibland är det dock inte möjligt att fylla på med vissa av de olika produkterna, av olika anledningar.

Det är därför bra att veta att vi hemma kanske redan har tvättmedel och andra produkter som är mångsidiga och som vi kan använda för att få ytor som vi inte hade tänkt att rengöra på det sättet att glänsa igen. Läs vidare för att ta reda på vilka de är.

Advertisement

Diskmaskinstabletterna

Diskmaskinstabletterna

Amazon

För många är de den bästa lösningen för diskmaskinen, men dessa hårda tabletter är också användbara i många andra fall.

  • Rengöring av toaletten: om det finns kalkfläckar på porslinet, eller rostfläckar eller annat som inte försvinner med de olika tvålarna och avfettningsmedlen kan du också prova med diskmaskinstabletter. Man blöter lätt upp dem i vatten, bara spetsen, och gnuggar sedan med dem på fläcken.

    Annars kan du helt enkelt låta tabletten lösas upp i toalettstolens vatten och sedan använda en borste för att skrubba den smutsiga ytan ordentligt. Det finns också de som då och då lämnar en tablett i toaletten på kvällen så att den löser sig under natten och lämnar en fräsch och ren lukt efter sig. Och i det sista fallet kan du också använda bara en bit, för att få tabletterna att räcka längre.

  • Kastruller och grytor: blöt endast spetsen på en tablett lite granna så att den mjuknar tillräckligt, sedan kan du "skrapa" bort den envisa smutsen på botten av kastruller och grytor i köket!

    Dessutom, om det finns några brända matrester kan du värma lite vatten direkt i grytan och sedan låta tabletten smälta. Efter att det har stått i ett par timmar blir det jättelätt att rengöra kastrullerna.

Advertisement
cornerttogirl/Reddit

cornerttogirl/Reddit

  • Ugnen: på liknande sätt som vi nyss har angett för grytorna kan du även få ugnens glas att bli som nytt!

    Gasspishällen: lite hett vatten att lösa upp tabletten i och vips har du ett effektivt tvättmedel för att tvätta spishällen.

    Induktionshäll: en annan yta som man kan använda den fuktade tabletten på som om den vore ett suddgummi.

Tandkräm

Tandkräm

Commons Wikimedia

  • Fläckar på vita porslinstallrikar: lägg lite tandkräm innehållande natriumbikarbonat (gärna vit tandkräm utan färgade geler) på tallriken, väldigt lite räcker. Insistera sedan på fläckarna med en gammal tandborste, skölj efter ett tag så ska du se att det blir skillnad.

  • Strykbrädan: för lätta brännfläckar eller kalkfläckar, bred ut lite tandkräm med en tandborste (strykbrädan måste vara kall), låt det verka i ett par minuter och ta sedan bort allt med en trasa. Slå slutligen på ångan och låt den ånga ut en stund så kommer fläckarna att försvinna.

LuisAngelMedia/Reddit

LuisAngelMedia/Reddit

  • Fogar på golv och väggar: detta är kanske den mest kända alternativa användningen, och den är verkligen användbar. Det är lätt att applicera tandkrämen i de där små springorna och att sedan skrubba med specialborstar, eller med gamla tandborstar.

Blekmedel

Blekmedel

sero5074/Reddit

Alla gillar inte att använda blekmedel för att rengöra golv, så man kanske inte alltid har det redo för andra händelser. Och en av dessa kan vara att bli av med allt äckligt mögel och ränder från badkaret eller duschgolvet. Det kan inte användas ensamt utan måste alltid spädas ut i mycket vatten (ca 100 ml var 4:e liter vatten), och det är alltid bra att ventilera rummet, använda handskar och mask, men det är verkligen en bra allierad för svår städning som denna.

Vilka rengöringsprodukter använder du på andra sätt än de vanliga?

Advertisement