Är orkidéstjälken gul: möjliga orsaker och botemedel att prova

av Hilda Maria Morgan

30 Juli 2022

Är orkidéstjälken gul: möjliga orsaker och botemedel att prova
Advertisement

Vi älskar att ta hand om våra orkidéer så att de blommar länge och frodigt genom att elegant dekorera alla rum eller hörn av trädgården. Det kan dock hända att de då och då visar vissa tecken på stress eller symtom på att något inte är som det ska.

Till exempel oroar vi oss ibland när vi ser att stjälken som bär upp blommorna blir gul. Det finns flera möjliga orsaker, och den vanligaste är överdriven exponering för direkt solljus, eftersom de vanligast odlade arterna hemma (Phalaenopsis) inte gillar för soliga platser. Oftast är det dock bara den naturliga växtcykeln hos växten som gör att efter blomningen tappar växten själva grenen som burit upp blommorna.

via plantophiles.com

Advertisement
3PhaseAllDay/Reddit

3PhaseAllDay/Reddit

Gul stjälk på grund av växtens naturliga vegetationscykel: inga bekymmer

När blommorna har avslutat sin cykel, har torkat och fallit från stjälken är det troligt att hela stjälken gulnar för att torka helt och falla av sig själv. Om du inser att detta är den nuvarande processen kan du låta plantan göra det, eller skära ett par centimeter från basen (eller strax ovanför den första knölen som fortfarande är grön), för ibland kommer plantan att producera en ny stjälk som kommer att blomma. Alltså, om bladen och rötterna är helt friska, är det mycket troligt att den gula stjälken faller in i detta nyss beskrivna händelseförlopp.

För mycket direkt solljus

Orkidéer är tropiska växter men deras livsmiljö är bland trädens grenar och blad, alltså i skydd av lövverket. Det gör att de vanligtvis inte lever i direkt solljus. Därför "bränns växten" när de är överdrivet exponerade för solen, särskilt under de varmaste timmarna på dygnet, och därför gulnar grenar och stjälkar och torkar sedan upp.

Flytta dem till en mer skyddad plats och kontrollera alltid efter andra tecken på stress på bladen.

Advertisement
toastertoastertoad/Reddit

toastertoastertoad/Reddit

Andra möjliga orsaker: bevattningsfel

För mycket fukt eller för lite vatten är två överskott att undvika med många växter, inklusive orkidéer. Om stjälken blir gul istället för den fina friska gröna du är van vid, kontrollera underlaget:

  • Om det är helt torrt och väldigt lätt är det dags att blötlägga orkidéerna lite (töm sedan ut överflödigt vatten, efter att jorden är mätt).
  • Om jorden däremot är för blöt, hör upp med att vattna tills den torkar. Du kan också upptäcka att jorden är för kompakt och har "kvävt" rötterna lite grann. Om du av någon slump märker tecken på rotröta, sterilisera en sekatör och knipsa bort de skadade rötterna, spraya sedan 3 % väteperoxid och plantera om plantan i helt ny jord. Om du vill använda samma kruka, sterilisera den med en riklig mängd av samma typ av väteperoxid.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement