Bekämpa värmen på natten: 4 knep för att försöka sova bättre i värmen

av Hilda Maria Morgan

28 Juli 2022

Bekämpa värmen på natten: 4 knep för att försöka sova bättre i värmen
Advertisement

Extrem värme är sommarens stora fiende, och vi kämpar med den varje år under längre och längre perioder. När temperaturerna stiger dramatiskt, och du inte vill höja din elräkning lika mycket med den oavbrutna användningen av luftkonditionering, kan du ta hjälp av något klassiskt hjälpmedel som kan göra skillnad.

I själva verket är det nödvändigt att utnyttja de tillgängliga resurserna, för att endast använda luftkonditionering i de mest allvarliga fallen. Genom att friska upp rummet lite kan du faktiskt sova bättre och därför möta varje ny dag, även om den är kvav, med mer energi.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det blöta tyget

Det är det klassiska knepet för dem som inte kan ha fläktar eller luftkonditioneringsapparater igång kontinuerligt, och det finns alltid skäl. Det går ut på att blöta ett tunt tyg (det kan mycket väl vara något gammalt lakan) och hänga det på fönsteröppningen, när fönstren öppnas på natten för att släppa igenom lite luft. Detta kommer att säkerställa att du känner lite av den där svalkan som gör en kvav natt mindre arbetsam.

Av samma anledning kan de varma kvällarna utnyttjas för att tvätta gardinerna i rummet, så att man hänger upp dem när de fortfarande är blöta, direkt efter tvätten. Genom att hålla fönstren öppna svalnar luften som passerar genom dem lite grann, och vikten som vattnet ger medan de hänger kommer att hjälpa till att "sträcka ut" dem naturligt.

Frysen

Frysen (eller till och med kylen) kan hjälpa till omedelbart men med en något mindre varaktig lindring. Det finns faktiskt de som lägger lakan, örngott eller till och med pyjamas i dessa apparater. Kroppens värme, i kontakt med dessa tyger gör att de värms upp igen på kort tid, men kanske, tillsammans med de andra knepen, blir det en behaglig kombination.

Bomull och linne

Pyjamas, T-shirts, nattlinnen och liknande: vi tenderar att inte använda de mer när det är för varmt eftersom vi känner att vi inte tål något lager tyg i kontakt med huden. I verkligheten hjälper det dock att ha bra bomull (eller linne) på oss som absorberar överflödigt svett, och i själva verket kommer vi att uppleva mindre obehag – även om det blir fler tvättmaskiner att köra. Samma sak gäller för lakanen: de bästa är de av lätta och bra tyger, och inte med syntetiska komponenter som ökar värmekänslan.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Frysta flaskor

Om det på vintern är varmvattenflaskor, så är det kalla eller frusna vattenflaskor som kommer att hjälpa oss under varma somrar. Det finns de som håller dem mellan lakanen, flyttar dem lite så att de kyler de olika punkterna på madrassen. Men att trycka en flaska kallt vatten mot handleder, vrister och nacke kan också ge en stor lättnad och hjälpa till att sänka din kroppstemperatur.

Dessutom kan du ställa frysta vattenflaskor framför en fläkt, så fungerar de som den blöta handduken som hänger i fönstret – eller ännu bättre!

Stängda persienner och fönsterluckor

Efter en lite stund efter att solen gått ner, eller ibland till och med senare, måste vi öppna fönstren för att släppa in den svalare nattluften. Och så slipper du också obehaglig stagnation i rummen. Men när morgonen kommer och vi måste gå ut för att arbeta och andra dagliga åtaganden, glöm aldrig att stänga fönstren och persienner eller fönsterluckor igen: solljuset och den varma luften på utsidan gör snabbt hemmet obeboeligt igen, vilket sedan tvingar oss att hålla igång luftkonditioneringen ännu längre.

Kort sagt, vi kan lindra besväret av extrem värme med något extra knep!

Advertisement