Ta reda på om dina träslevar verkligen är rena med simpelt kokhett vatten

av Hilda Maria Morgan

29 Juli 2022

Ta reda på om dina träslevar verkligen är rena med simpelt kokhett vatten
Advertisement

Det finns inget kök utan träslevar: oavsett om det är skedar med mer eller mindre långa handtag, eller stora gafflar eller till och med tång, stekspadar och liknande, kommer alla dessa redskap i kontakt med många olika livsmedel under livets gång. Och vi kommer inte alltid ihåg att skilja de som används för salta rätter från dem som används för att tillaga desserter. Trots allt kan även denna sista försiktighetsåtgärd vara överflödig: träslevar, en riktig inrättning i kök sedan århundraden, borde enligt vissa helt elimineras från vår utrustning.

Hur noggrant och ofta vi än rengör dem kommer träfibrerna alltid att absorbera en stor mängd rester från all mat de kommer i kontakt med, som inte tvättas bort lätt. Sålunda, inom några månader, lura smuts som verkligen inte främjar hälsan inuti dem, och som alltid förblir osynlig för blotta ögat... Åtminstone tills du provar med kokande vatten-tricket.

via @miss.clean.with.me/TikTok

Advertisement
@miss.clean.with.me/TikTok

@miss.clean.with.me/TikTok

Det handlar om ett knep som verkligen har blivit viralt, och det var den tidigare domaren i matlagningsprogrammet MasterChef Australia, Matt Preston, som gjorde det känt. Kocken använde faktiskt denna metod för att få alla att upptäcka hur smutsiga slevarna verkligen var, för att avgöra när de skulle kasseras.

Du kan också se det i en videoTikTok av @miss.clean.with.me. Detta är en mycket enkel metod till vilken du bara behöver: vilken träslev som helst, ett glas, kokande vatten. Så här går du tillväga:

  1. Lägg sleven i glaset.
  2. Häll över det kokande vattnet.
  3. Vänta några minuter, till och med upp till högst tjugo, och vattnet kommer att gå från att vara klart till att bli mycket smutsigt.

Eftersom det är ett knep som faktiskt släpper ut mycket smuts från slevarna, kan det användas med jämna mellanrum för att rengöra dem mer noggrant, för att skjuta upp tiden för att byta ut dem så länge som möjligt. Och i så fall fungerar det även genom att lägga flera slevar tillsammans i en gryta som du har kokat mycket vatten i. Och du kan också lägga till vit vinäger till vattnet, eller citronsyra eller bikarbonat.

Har du någonsin testat den här metoden hemma?

Advertisement