11 hisnande designidéer för drömpooler som smakfullt pryder trädgården

av Hilda Maria Morgan

31 Juli 2022

11 hisnande designidéer för drömpooler som smakfullt pryder trädgården
Advertisement

Poolen har alltid varit ett element som tillför stort värde till alla fastigheter, även när det kommer till en liten vattenbassäng med en mer vanlig design. I vissa fall gör dock formen och utseendet på dessa pooler dem till sanna mästerverk av landskapsarkitektur, som placeras i privata trädgårdar på ett riktigt elegant sätt.

De kan vara mer moderna och artikulerade i olika områden, även med vattendrag och murade sängar som integreras, eller så kan de se ut som helt naturliga oaser i perfekt harmoni med det omgivande landskapet. Låt dig förtrollas av dessa drömpooler som följer nedan.

Advertisement

Enkelt men mycket raffinerat: ett område belagt med mörka stenplattor, som ramar in en swimmingpool med geometrisk precision med en mycket bekväm entré av trappsteg, som kan nås direkt från relaxavdelningen. Från sängarna till vattnet handlar det om några steg.

Advertisement

Den är inte jättestor, men den har allt: ett område med en fontän och en bubbelpool, och en större del att bada i. Allt perfekt anpassat till det stenbelagda området och eldstaden. Och ytterligare två dekorativa brasskålar på ena sidan: det blir väldigt vackert på kvällen!

En bassäng med mjuk form som imiterar en naturlig vattenmassa: runt den finns färgade stenplattor, som porfyr, men framför allt många rabatter med vattenväxter som gör allt väldigt exotiskt. Botten, å andra sidan, antyder tropiska vatten, tack vare den hartsbelagda sanden.

Och om kanterna och botten istället täcks med sten, som med tiden också kommer att hysa en del vattenväxter, får du en riktig konstgjord sjö som verkar helt naturlig. Och träbryggan blir obligatorisk!

Inte bara murverk: det utrustade området runt en pool kan också vara gjort av trä, som behöver behandlas vederbörligen och framför allt underhållas noggrant. Det är ett val som passar perfekt med till det gröna!

Advertisement

Om en utgrävning inte är möjlig kan poolerna ovanför marken också sättas in i träplattformar för att bli verkligt vackra.

Finns det inte mycket utrymme? Poolen skulle kunna fylla hela utrymmet på ena sidan av trädgården och ändå vara vacker.

Advertisement

Det finns också idéer för att med tiden lägga till detaljer till mer klassiska pooler, som rutschbanor i murverk: en trappa som går upp på ena sidan av miniatyrberget och en rund rutschkana för att återvända till vattnet på den andra.

Även med sten blir dessa idéer effektfulla. Och i mitten av den lilla "kullen" rinner ofta ett vattenfall som återför det renade vattnet till poolen.

Advertisement

Vattenspel och solsängar i murbruk: tänk hur uppfriskande det skulle vara att ligga vid vattenytan under solen.

För att undvika stänk och oljud som kan störa grannarna kan eleganta glasbarriärer alltid installeras, så att poolområdet känns ännu mer privat och skyddat.

Vilken av dessa idéer gillar du bäst?

Advertisement