DIY till undsättning: 5 saker du istället för att köpa kan göra med dina egna händer

av Hilda Maria Morgan

28 Juli 2022

DIY till undsättning: 5 saker du istället för att köpa kan göra med dina egna händer
Advertisement

Det finns tillbehör och produkter som vi använder dagligen, varav en del är engångsbruk, vilket är inte är förenligt med en eko-hållbar livsstil. Faktum är att även när vi tar till material som härrör från förnybara källor och som är lätta att återvinna eller kompostera, och därför inte förorenar miljön, produceras i alla fall sopor som vi ibland skulle kunna undvika. Och genom att göra det skulle vi också spara några väsentliga summor, eftersom vi inte längre skulle behöva fylla på med jämna mellanrum i snabbköpet.

Från de vanligaste rengöringstillbehören till munvatten, upptäck fem saker du kan göra själv hemma med DIY istället för att behöva köpa varje gång.

Advertisement

Tvättsvampar

Tvättsvampar

Tutorial via arosetintedworld.co.uk

Beständiga tyger som bomull för quiltning används, men även gamla lakan för den "färgade" delen. För att fylla dem och ge dem lite tjocklek, så att de kan blötläggas med tvål och vatten som behövs för att tvätta, används mest gamla handdukar som är lite slitna eller blivit mörkare av många användningar och tvättar, eller kanske till och med gamla flanelllakan.

Till sidan som ska gnugga bort smutsen kan man fortfarande använda gamla handdukar, men även jute eller liknande grövre tyger.

Och sedan är det bara att klippa ut många rutor, sy ihop de olika lagren genom att lämna en liten öppning för att kunna dra ut stoppningen och tvätta dina svampar ännu bättre.

Advertisement
Tutorial via cashmereandplaid.com

Tutorial via cashmereandplaid.com

För en mycket mer slipande svamp så kan du tillgripa med virkning eller stickning, arbeta en linda av grovt rep eller garn och sätt in en liten naturlig svamp inuti. Ett riktigt enkelt jobb för den som har ett minimum av vana med dessa tekniker.

Vaxduk istället för matfilm

Vaxduk istället för matfilm

Tutorial via littleyellowwheelbarrow.com

Istället för att konsumera massor av genomskinlig plastfolie för mat, eller - ibland - aluminiumfolie (det finns livsmedel som aldrig bör komma i kontakt med aluminium, inklusive tomater!), kan du investera i vaxade tygrester. Det går att köpa dem, men med bra 100% bomull (som du inte riskerar att färgen försvinner), bivax och ett strykjärn, kan du göra dem hemma i alla de storlekar och mönster du önskar.

Ett bra projekt för att använda tygrester, som ofta är vackra och billiga.

Återanvändbara våtservetter istället för hushållspapper

Återanvändbara våtservetter istället för hushållspapper

Tutorial via belleandivy.com

Hushållspapper är mycket användbara, inte bara i rummet där vi lagar mat, utan också i alla andra. Bekväma och snabba att använda konsumeras de väldigt snabbt.

Så varför inte sy tygrester på andra, av samma storlek, gjorda av gamla handdukar? Genom att sammanfoga varje ruta med följande med hjälp av tryckknappar kan vi enkelt ta en del i taget, använda den och sedan tvätta den. En enda rulle håller mycket längre än många andra engångsartiklar.

Bomullskuddar

Bomullskuddar

Tutorial via lovemadehandmade.com

Samma filosofi med hushållsrullen kan användas för sminkborttagningskuddarna, som används för ansiktsskönhetsrutinen. Bra bomull, vältvättade gamla handdukar för det inre lagret, och varje dyna håller i månader. För att tvätta dem, använd nätpåsar som de som används för ömtåliga underkläder i tvättmaskinen.

Advertisement

Munskölj

Munskölj

Tutorial via mommypotamus.com

Om du vill använda en billigare, men ändå hälsosam produkt, fri från färgämnen, alkohol, parabener med mera, kan du prova att göra ditt DIY-munskölj. Det finns många olika recept, och du bör alltid informera dig, kanske till och med fråga din tandläkare om råd. En som verkar ganska populär är pepparmyntahydrosol (230 ml) och steviatinktur (en halv tesked). Se till att du inte får några allergiska reaktioner mot dessa ingredienser om du vill prova dem.

Det kräver visserligen lite ansträngning att göra dessa produkter första gången, men när de väl är klara kan de återanvändas så länge att det kommer att vara en avsevärd besparing, samtidigt som de hjälper miljön.

Advertisement