5 användbara tips för att vattna växter när du är på semester

av Hilda Maria Morgan

26 Juli 2022

5 användbara tips för att vattna växter när du är på semester
Advertisement

Året runt njuter vi av att dekorera huset och trädgården med växter som lyser upp våra hem och kanske till och med förbättrar livskvaliteten, men vad ska vi göra när vi åker på semester och för en period flyttar från våra gröna hörn? Det finns de som kan räkna med att någon tar hand om plantorna, som har ett effektivt automatiskt bevattningssystem studerat i detalj, men för de andra fallen? Eller om du vill stoppa eventuella felfunktioner eller plötsliga temperaturökningar?

Det finns en rad knep som hjälper till att ta hand om växterna även när vi är borta, allt från att göra dem mer kapabla att själva behålla vatten i varma perioder till gör-det-själv-system med långvarig bevattning. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

Först och främst är det viktigt att känna till växternas vattenbehov: vissa tål perioder av torka bättre än andra, andra är mer kapabla att tolerera torka om de (när de står i krukor) flyttas till mer skuggiga platser, andra kommer att göra det om de utrustas med fat och andra användbara tillbehör. Undvik dock att överdriva bevattningen som kan leda till att växterna ruttnar när du är borta.

Advertisement

Gräsmattor

Gräsmattor

Pxhere

När det gäller gräsmattor anses det generellt sett att mängden vatten som behövs är cirka 6 liter per kvadratmeter och dag, eller 12 varannan dag. Men när du lever i vattennödsituationer vore det faktiskt bättre att avbryta, eller åtminstone tunna ut, bevattningen. Gräsmattor lyckas faktiskt ofta repa sig "av sig själva" så fort temperaturerna sjunker igen och regnet kommer.

Undvik i alla fall att klippa gräsmattan innan du åker bort: ju högre gräset är, desto mer kommer det att kunna avleda värmen, så att det inte blir någon överhettning av marken. Därmed kommer gräset att kunna utföra fotosyntes även vid högre temperaturer än normalt.

Mulching

Hjälp jorden runt växterna, även i krukor, att behålla fukten längre med ett lager organisk kompost. Växter förlorar då 25 % mindre vatten på grund av avdunstning. Gör det inte bara runt dem som älskar värme och torra klimat.

Droppsystem är bäst

Om du har möjlighet att förbereda dig i tid, installera ett droppbevattningssystem istället för att vattna växterna och rabatterna: det avdunstar mycket när det är varmt. Medan med droppsystemet hinner vattnet gå djupt ner i marken och nå rötterna, som är de som lagrar det.

Gör-det-själv-system

Någon lyckas också få gör-det-själv-system att fungera med upp-och-nervända flaskor (av glas) med flaskhalsen nedstucken i marken, eller med dunkar fulla med vatten och kopplade till anläggningens mark med garn eller rep av tyg, vilket långsamt leder vattnet ända till jorden på ett kontinuerligt sätt.

Det finns även köpfärdiga ampuller och kit som fungerar på liknande sätt. Du kan prova några gånger när du är hemma, och om de fungerar kommer du att vara säker även på semestern.

Advertisement

Xeriscaping

Xeriscaping är designen av trädgårdar baserat på valet av växter som gör det möjligt att spara på bevattningen, de som kan motstå perioder av torka. Man tror felaktigt att dessa bara är kaktusar eller andra fetbladiga växter (förlåt, suckulenter), men det finns många andra sorter med riktigt fascinerande former och färger som kan bli det rätta valet för många soliga trädgårdar och balkonger.

Redo att resa iväg utan bekymmer?

Advertisement